ABD-Türkiye çatışması NATO planlarını altüst etti

ABD'nin PKK/YPG/PYD'ye desteği, NATO'nun Türkiye ile ilgili "PKK karşıtı" güvenlik planlarını altüst etti. ABD'nin bu tavrına karşı Türkiye de NATO'nun "Rusya karşıtı" ikinci güvenlik planını engelledi.

GÜNDEM 27.11.2019, 15:05 28.11.2019, 13:06
ABD-Türkiye çatışması NATO planlarını altüst etti

Suriye'deki DEAŞ tiyatrosunun senaristi Amerika, bölgede Türkiye'ye karşı piyon gibi kullandığı PKK'yı korumak adına NATO'nun "Türkiye güvenlik planını" altüst etti. Planın yayımlanması durumunda ise ABD hukuki olarak suçlu olacak.

NATO satranç tahtasına döndü

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), YPG/PYD/PKK'nın da tehdit olarak yer aldığı NATO'nun Türkiye ile ilgili güvenlik planının yayımlanmasına karşı çıktı. ABD'nin bu hamlesine karşı Türkiye de, NATO'nun Baltık ülkeleri hakkındaki güvenlik planının yayımlanmasına itiraz etti.

NATO'nun iki planı vardı

NATO'nun iki güvenlik planı bulunuyordu. Birincisi Rusya'ya karşı "Baltık ülkeleri" için, biri de güneyden gelen tehditlere karşı "Türkiye" için hazırlanmıştı. Bu iki güvenlik planı, NATO Konseyi tarafından onaylanarak 2 senede bir güncelleniyor ve yayımlanıyordu.

Türkiye planında "PKK" olunca ABD zıpladı!

Hazırlanan bu son güvenlik planları da NATO Konseyi tarafından onaylandı. NATO Konseyi'nin onayladığı planda Türkiye'ye yönelik tehditler arasında YPG/PYD/PKK da bulunuyor. Ancak ABD, plan onaylanmış olmasına rağmen itiraz etti. Bu itirazdan sonra birkaç ülke daha ABD'ye katıldı ve YPG/PYD/PKK'yı koruma altına aldılar.

Türk yetkililer, Amerika Birleşik Devletleri'nin itirazını şu şekilde yorumladı:
"Belge yayımlandığı zaman YPG/PYD'ye destek verdikleri için ABD hukuki olarak sorumlu olacak."

Türkler de "Rusya'ya karşı" olan planı engellediler

Söz konusu belge NATO Konseyi'nin onayına karşın ABD'nin itirazı yüzünden henüz yayımlanamadı. Türk yetkililer de ABD'nin PKK yanlısı tutumuna tepki göstererek, "Türkiye için hazırlanan plan yayımlanmadıysa ötekine de (Rusya'ya karşı Baltık ülkelerini koruma planı) izin vermeyiz." dediler.

NATO'nun iki güvenlik planı ve tartışmalar, 20 Kasım'da Brüksel'de yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında da gündeme geldi. Türk heyeti toplantıda, "(Rusya'ya karşı) Baltık ülkeleri için hazırlanan raporun yayımlanmasını isteyenlerin, Türkiye için de (başta PYD/YPG/PKK tehdidi olmak üzere güneyden gelen tehditlere karşı Türkiye'nin korunması konusu) aynı duyarlılığı göstermesini" istedi.

Jens Stoltenberg uğraşıyor

NATO'nun iki güvenlik planının yayımlanmasına önce ABD ardından Türkiye engel olmuş oldu. Konunun çözülmesi için şu anda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yoğun çaba sarf ediyor. Diplomatik kaynaklar, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in ortak bir dil bulmaya çalıştığını kaydediyor.

Bu arada, Dışişleri Bakanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı (MSB) yetkilileri de ortak değerlendirmeler yapıyor. Türk yetkililer, yaşanan çıkmazın aşılması için tekliflere açık olduklarını ifade ediyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, konunun çözümü için yürüttüğü çalışmalar kapsamında son Türkiye ziyaretinden önce Türk yetkililerle toplantı yapmak istedi. Türk heyeti toplantıya gitmesine rağmen ABD heyeti toplantıya katılmayarak PKK yanlısı tutumunu koruduğunu göstermiş oldu.

Türk tarafı konunun çözümlenmesi için çalışmaların devam ettiğini fakat henüz bir sonuç alınamadığını belirtiyor.

Yorumlar (0)