ABD ile kritik “F-35” görüşmesi gerçekleşti

İbrahim Kalın, ABD Güvenlik Danışma Jake Sullivan ile F-35, Karabağ, Afganistan, Libya, Doğu Akdeniz ve Yunanistan’ı kapsayan bir görüşme gerçekleştirdiklerini açıkladı.  

GÜNDEM 27.10.2021, 17:27 28.10.2021, 09:47
ABD ile kritik “F-35” görüşmesi gerçekleşti

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefonda görüştüğünü belirtti. F16 ve F35 konularının masaya yatırıldığını aktaran Kalın, küresek iklim değişikliği, bölgesel gelişmeler, ikili ilişkiler, Yunanistan, Doğu Akdeniz, Karabağ, Libya, Suriye ve Afganistan gibi konularda görüşmelerin yapıldığını aktardı. 

Erdoğan ve Biden zirvesi görüşüldü 

Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında, Glasgow İklim Zirvesi marjında gerçekleşen görüşmelerin ve ikili planlamaların da telefon görüşmesinde konuşulduğunu söyledi. 

Türkiye-ABD ilişkilerinin stratejik öneminin vurgulandığı görüşmede, tarafların karşılıklı saygı, ortak çıkarlar ve anlayış çerçevesinde konuları ele aldığı ve uluslararası anlaşmalara da riayet etmek çerçevesinde anlaşıldığı kaydedildi. 



Afganistan krizi hakkında 

Afganistan’da büyüyen insani krizin önlenmesi ve yeniden istikrar ortamının sağlanması konusunda Türkiye’nin Afganistan halkına yardım etmeye hazır olduğunu belirten İbrahim Kalın, bu çerçevede iş birliğinde bulunmak için uluslararası toplumlardan destek beklediklerini iletti. 

Terör örgütleriyle mücadele hakkında 

İbrahim kalın tarafından yapılan açıklamaya göre Yukarı Karabağ bölgesi de Sullivan ve Kalın görüşmesinde masaya yatırılan konular arasındaydı. İşgalden kurtarılan bölgede istikrar, kalkınma ve barışın sağlanması konusunda atılması gereken adımlar üzerinde duruldu. 

Türkiye’nin sınır güvenliği ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden PKK/PYD/YPG/DEAŞ isimli tüm terör örgütlerine karşı birlikte mücadele etmek gerektiğini belirten Kalın, iki NATO müttefiki ülkenin bu konuda iş birliğine gitmesi gerektiğinin altını çizdi.  

Yorumlar (0)