AB'den çarpıcı PKK raporu

AB 2019 Uyuşturucu Raporu'nda çarpıcı "PKK" tespiti. AB 2019 Uyuşturucu Raporu'nda "Terör örgütü PKK, Avrupa'da organize suçlara ve uyuşturucu kaçakçılığına karışıyor." denildi.

GÜNDEM 26.11.2019, 14:26 26.11.2019, 14:54
AB'den çarpıcı PKK raporu

2019 AB Uyuşturucu Piyasası Raporu'nda, bölücü terör örgütü PKK'nın Avrupa'da organize suçlara ve uyuşturucu kaçakçılığına karıştığı açıklandı.

EMCDDA (Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi) ve Europol tarafından "2019 AB (Avrupa Birliği) Uyuşturucu Piyasası Raporu" yayımlandı.

2019 AB Uyuşturucu Piyasası Raporu'nda Avrupalıların her yıl uyuşturucuya perakende seviyesinde en az 30 milyar avro harcadığına dikkat çekilerek, "Bu durum, uyuşturucu piyasasını Avrupa Birliği'ndeki organize suç örgütleri için önemli bir gelir kaynağı hâline getiriyor." denildi.

2019 AB (Avrupa Birliği) Uyuşturucu Piyasası Raporu'nda, 2002 yılından beri Avrupa Birliği'nin terör örgütleri listesinde yer alan PKK'nın AB'de "Organize suça karıştığı ve uyuşturucu ticareti yaptığı" kaydedildi.

Daha önceki Europol raporlarında, bölücü terör örgütü PKK'nın, uyuşturucudan yıllık 1,5 ila 3 milyar dolar arasında gelir elde ettiği vurgulanıyordu. Çocukları ve gençleri uyuşturucu batağına sürükleyen terör örgütü PKK, bu alandan kazandığı parayla silah satın alıyor ve kan döküyor.

Raporda "Türkiye, kritik önem taşıyor" denildi

Balkan rotasının, eroinin Avrupa Birliği'ne ulaştırılmasında hâlen temel rota olduğunun altı çizilen 2019 AB Uyuşturucu Piyasası Raporu'nda, "Bu nedenle Türkiye, eroinin Avrupa Birliği pazarına ulaşmasının engellenmesinde kritik önem taşımaya devam etmektedir." ifadelerine yer verildi.

AB Uyuşturucu Piyasası Raporu'nda, Avrupa genelinde uyuşturucuya ödenen paranın yüzde 39'unun kenevire, yüzde 31'inin kokaine, yüzde 25'inin eroine, yüzde 5'inin amfetaminler ve ekstaziye harcandığına dair liste yayımlandı.

"Suç örgütleri tüm fırsatları değerlendiriyor"

Avrupa Birliği Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos, Brüksel'de raporun sunumunda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
"Organize suç örgütleri kazanç elde etmek için yeni fırsatları değerlendirme konusunda çevik davranıyor. Bununla birlikte, faaliyetlerini uluslararası sınırlar çerçevesinde genişletmek için her türlü teknolojik ve lojistik buluştan gittikçe daha yüksek oranda faydalanıyorlar."

Avrupalı tüketicinin uyuşturucuya, çoğunlukla sosyal medya ve internet aracılığıyla "çok daha kolay" erişebildiğine vurgu yapan Avrupa Birliği Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos, "Yasa dışı uyuşturucu piyasası vatandaşlarımızın sağlığına ve güvenliğine yönelik bir tehdit unsuru olmayı sürdürüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada AB Uyuşturucu Piyasası Raporu'nda, küreselleşme, teknoloji, inovasyon ve suç araçları unsurlarının, uyuşturucu piyasasını güçlendiren ve işleyişini kolaylaştıran üç temel etken olarak kabul edildiğine de vurgu yapıldı. 

En çok kullanılan uyuşturucu: Kenevir

AB Uyuşturucu Piyasası Raporu'nda, Avrupa piyasasındaki değerinin en az 11,6 milyar avro olduğu tahmin edilen kenevirin, geçen yıl 15-64 yaş arası yaklaşık 25 milyon Avrupalının kullanımı ile bölgede en çok kullanılan uyuşturucu madde olduğu bildirildi.

İkinci sırada kokain geliyor

Kokainin de Avrupa'da en yaygın tüketilen ikinci yasa dışı uyuşturucu madde olduğunun belirtildiği AB Uyuşturucu Piyasası Raporu'nda, kokainin 9,1 milyar avroluk piyasaya değeriyle 2018 yılında 15-64 yaş arası yaklaşık 4 milyon Avrupalı tarafından kullanıldığına işaret edildi.

Opioid (eroin) kullanımı üçüncü sırada

2019 AB (Avrupa Birliği) Uyuşturucu Piyasası Raporu'nda, Avrupa Birliği'nde yaşayan yaklaşık 1,3 milyon kişinin opioid -temel olarak eroin- kullandığı, opioid piyasasının da tahmini değerinin yılda en az 7,4 milyar avro olduğu belirtildi. 

Uyuşturucu ticareti ile mücadele için yapılması gerekenler ise 2019 AB Uyuşturucu Piyasası Raporu'nda, şu şekilde açıklandı:

"Küresel uyuşturucu piyasasında aktif olan üst düzey organize suç örgütlerinin iş modellerinin ele alınması, harici sınırlardaki güvenlik zafiyetlerinin azaltılması, uyuşturucu üretimindeki değişikliklere ayak uydurmak için adli ve toksikolojik olanaklara yatırımda bulunulması gerekiyor."

Yorumlar (0)