70 bin Suriyeli Avrupa’ya geçmeye hazırlanıyor

2020 yılının şubat ve mart aylarında toplu şekilde Yunanistan sınırına yönelen Suriyeli göçmenler, bir kez daha Avrupa’ya geçmek için organize olmaya başladı. Sosyal medya platformları üzerinden iletişim kuran toplam 70 bin sığınmacı, son hazırlıklarını tamamlayarak zorlu yolculuğa çıkmaya hazırlanıyor. 

GÜNDEM 12.09.2022, 13:34
70 bin Suriyeli Avrupa’ya geçmeye hazırlanıyor

Türkiye’de yaşamlarını sürdüren toplam 70 bin Suriyeli mültecinin bir sosyal medya kanalında bir araya gelerek, Avrupa’ya geçmek için organize olduğu öne sürüldü. Söz konusu kanaldan yapılan duyuruda, Avrupa’ya geçebilmek için konvoy oluşturulduğu belirtildi. Kanal sahipleri tarafından hazırlanan planlara harfiyen uyan binlerce mülteci, Avrupa’ya geçebilmek için kendileri için belirlenen adımları yerine getiriyor. 

50’şer kişilik gruplara ayrıldılar

Kanaldan mültecilere yapılan son uyarıda, yolculuk öncesi yanlarına mutlaka çadır, can yelekleri, uyku tulumları, çok sayıda konserve ve su şişeleri almaları istendi. Bunların yanı sıra her bir sığınmacının, yanında ilk yardım malzemelerini de getirmesi isteniyor. Organizatörlerin sığınmacıları 50’şer kişilik gruplara ayırdığı bildirilirken, hareket için de yine kendilerinden onay bekleniyor. 

Avrupa yolculuğu her an başlayabilir

Söz konusu sosyal medya kanalının bir yetkilisi tarafından paylaşılan son mesajda, “10 senedir Türkiye’de yaşıyoruz. Burada kendimizi rahat hissediyoruz ancak artık Avrupalı ülkeler de coğrafyamızda doğan bu yüke ortak olmalı” ifadelerine yer verildi. Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir organizatör ise son hazırlıkların tamamlanmasının ardından sığınmacılar için Avrupa yolculuğunun başlayacağını duyurdu. 

Almanya’ya kaçak yollarla giren sığınmacı sayısı yüzde 140 arttı

Öte yandan Türkiye’deki sığınmacıların Avrupa planı, uluslararası basında da yankı buldu. Konuyla ilgili yapılan haberlerde, Suriyelilerin yeniden kendi topraklarına iade edilme korkusu yaşadığı ve Türk yetkililerden gelen son açıklamaların ardından Avrupa’ya geçmek istedikleri vurgulandı. Alman Bild gazetesi de dikkat çekici bir habere imza atarak, Almanya’ya giren sığınmacı sayısının rekor bir seviyeye ulaştığını duyurdu. Bild tarafından yayımlanan makalede, “Almanya’ya kaçak olarak giren sığınmacı sayısı, geçtiğimiz haziran ayında, bir önceki seneye kıyasla yüzde 140 arttı” bilgisi paylaşıldı. 

Yorumlar (0)