65 yıllık baba mesleğiyle memleketlerine 30 milyon TL destek veriyorlar

Muş’ta 1958 senesinden bu zamana kadar eski kaşar peyniri üretimi gerçekleştiren Rençber ailesi, mandıralarında ürettikleri eski kaşarları Türkiye’nin dört bir kesimine ulaştırarak kent ekonomisine senede 30 milyon lira katkıda bulunuyor.

GÜNDEM 24.05.2022, 10:16 24.05.2022, 10:55
65 yıllık baba mesleğiyle memleketlerine 30 milyon TL destek veriyorlar

Yarım asrı geçkin bir süredir peynir üretimi gerçekleştiren aile, köylerden ve yaylalardan aldıkları doğal sütleri, mandıralarında işleyerek eski kaşar peyniri üretimi sağlıyor. İşletme bir senede ortalama olarak 300 ton eski kaşar peyniri üretiyor. Aile öncelikle ürünlerini 40 gün kadar bir süre dışarıda bekletiyor. Daha sonra ise soğuk hava depolarına giden eski kaşarlar 4 ay süresince burada muhafaza ediliyor. Bekleme süresi dolan ürünler depolardan çıkarılıyor ve Türkiye’nin birçok şehrine gönderiliyor.

Eski kaşar üretiminde sütün önemi

Muş'ta 65 senedir peynircilik yaptıklarını belirten işletme sahibi Orhan Rençber, “Burası bize babadan kaldı. Bizde bu mesleği devam ettiriyoruz. Sütlerin doğal olanlardan seçeriz. Sütlerde bu yüzden yaylalardan ya da köylerden geliyor. Biz burada eski kaşar üretiyoruz. Kaşarlarımız koyun, keçi ve inek sütünden üretilmektedir. Sütler buraya ulaştıktan sonra belirli bir incelemeden geçer. Kuru ve sulu haşlama tekniği kullanıyoruz. Senede ortalama 600 ton süt satın alıyoruz. 600 tondan da 50 ton civarı eski kaşar çıkıyor” şeklinde ifade etti.

Ekonomiye 30 milyon peynir katkısı

Muş genelinde ortalama 300 ton kaşar üretiminin yapıldığını söyleyen Rençber, “İşletme olarak Muş ekonomisine senede 30 milyon Türk Lirası katkı vermiş oluyoruz. Ürünlerimiz çoğunlukla Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’ya gidiyor. Eski kaşarları öncelikle burada 40 gün kadar dinlendiriyoruz. Daha sonra ise Bursa ve İstanbul’da bulunan soğuk hava depoların yolluyoruz. Soğuk hava depolarında da ortalama 4 ay kalan ürünler daha sonra satışa çıkıyor. Ürünlerimizin yağ oranı yüksektir. Hiçbir şekilde içerisinde de katkı malzemesi yoktur” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)