"120 kilometre kontrolümüz altında"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Fırat'ın doğusuna yönelik Barış Pınarı Harekâtı'nın ABD ve Rusya ile varılan mutabakat sayesinde başarıyla sonuçlandığını söyledi. Oktay, "Fırat'ın doğusundaki yaklaşık 480 kilometrelik alanın 120 kilometresi, şu anda kontrolümüz altındadır. Kalan kısmının kontrol altında tutulması hususunda da Rusya ile mutabakata varmış durumdayız." ifadesini kullandı.

GÜNDEM 25.10.2019, 14:23
"120 kilometre kontrolümüz altında"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara'da Küresel Gazeteciler Konseyi tarafından düzenlenen 21'inci Rus Medya Kongresi'ne katıldı. Burada konuşma yapan Oktay, Türkiye- Rusya ilişkilerinin her iki ülke için olduğu kadar dünya siyaseti için de her dönem büyük önem arz ettiğini belirtti.

Suriye'nin toprak bütünlüğüne Türkiye tarafından her zaman saygı duyulduğuun vurgulayan Oktay, "Türkiye, Rusya ve İran'ın desteğiyle İdlib'de oluşturulan sükunet ortamı sayesinde yüz binlerce insanın hayatı kurtulmuş ve yeni göç dalgasının önüne geçilmiştir. Türkiye'nin hem Fırat'ın batısında hem de doğusunda teröre karşı verdiği mücadele de kendi çıkarlarımızın gerektirdiği bir tercih değil bölge istikrarı için hayati bir zorunluluktur." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, terör yanlısı oyunları bozdu"

Oktay, Türkiye'deki 4 milyonu aşkın sığınmacının evlerine dönüşlerinin, Suriye'nin tekrar huzura, güvene ve istikrara kavuşturulmasıyla mümkün olduğunu kaydeden Oktay, "PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin Suriye krizini ülkemize taşıma gayretleri ve sınır güvenliğimiz konusunda taşıdığımız hassasiyet, bizi bu meselede sahada fiilen var olmaya mecbur etmiştir. Bu doğrultuda gerçekleşen 'Fırat Kalkanı' ve 'Zeytin Dalı' harekatlarıyla Türkiye, Suriye krizinin başlangıcından bu yana ilmek ilmek dokunan terör yanlısı oyunları bozmuştur. Bu bölgelerde güvenli hale getirilen kısımlara dönen sığınmacılar şimdi kendi topraklarında huzur içinde hayatlarına devam etmektedir." şeklinde konuştu. 

"120 kilometre kontrolümüz altında"

Barış Pınarı Harekâtı'nın ABD ve Rusya ile varılan mutabakatlar dolayısıyla başarıyla sonuçlandığını belirten Oktay, şu ifadeleri kullandı:

"911 kilometre uzunluğunda sınırımız olan bölgede kimse, 40 yıldır asker, sivil demeden vatandaşımızın canına kıyan katil bir örgütün palazlanmasına izin vermemizi bekleyemez. Burada oluşturulmaya çalışılan, terör koridoruna karşı çıkmak en doğal hakkımızdır ve bu hakkımızı hem masada hem sahada savunmaya devam ediyoruz. Şimdi Mehmetçiğimiz, Suriye Milli Ordusu ile birlikte harekat alanını tarayarak, geride bıraktıkları terör tuzaklarını etkisiz hale getirmektedir ve Fırat'ın doğusundaki yaklaşık 480 kilometrelik alanın 120 kilometresi şu anda kontrolümüz altında bulunmaktadır. Kalan kısmının kontrol altında tutulması hususunda da Rusya ile mutabakata varmış durumdayız."

Yorumlar (0)