İran'dan acımasız ceza: Parmaklarını kestiler!

İran, hırsızlıktan suçlanan bir adamın parmaklarını kesti.

DÜNYA 25.10.2019, 14:26
İran'dan acımasız ceza: Parmaklarını kestiler!

Şeriat kanunlarıyla yönetilen İran'da bir hırsızlık vakasının ardından verilen ceza, uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Yetkililerin 28 hırsızlık vakası olduğunu söylediği bir adamın, yaptığı en son hırsızlıktan dolayı parmakları kesildi.

İran'da hüküm süren şer'i kanunlara göre hırsızlık "ilk kez yapıldığında" sağ eldeki dört parmağın kesilmesiyle cezalandırılıyor. İranlı yetkililer, bu işlemin hırsızlık olaylarını engellemek için "en iyi yol" olduğunu savunuyor. Benzer vakalar ve cezanın uygulanması, İran'da oldukça nadir.

"İran'ın ceza hukuku reformu zamanı çoktan geldi"

Uluslararası kuruluşlardan Uluslararası Af Örgütü, verilen cezayı oldukça sert bir şekilde kınadı. Örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika direktörü Saleh Higazi, Perşembe günü yaptığı açıklamada kişilerin kastî yaralanma ve sakat bırakılmasının adaleti sağlamadığını söyledi.

Higazi, "Bu olay, insanlık onurunu zedeleyici bir saldırıdır. İran'ın, çağı geçmiş bu gibi uygulamaları kaldırdığı bir ceza hukuku reformunun zamanı çoktan geldi" diyerek İran'ın hırsızlık ve benzeri olaylara verdiği cezaları kınadı.

İran hukuk sisteminin haber ajansı Mizan, cezanın Mazandaran eyaletinin başkenti Sari'de Çarşamba günü uygulandığını belirtti. Hırsızın adı verilmedi.

30 yılda 100 çocuk suçlu idam edildi

İranlı yetkililer, Ocak 2018'de de kuzeydoğu İran'da koyun çalan 34 yaşındaki bir adamın elini kesmişti. İran, yine 2018 yılında, 10 yıldan uzun süre önce reşit değilken içki içen bir adama kırbaç cezası verdiği için eleştirilmişti. 2019 Şubat ayında ise, iki gence tecavüz suçu işledikleri için idam cezası veren İran, ABD ve insan hakları grupları tarafından oldukça eleştirildi.

Uluslararası Af Örgütü, İran'ın 1990 yılından bu yana 100'den fazla çocuk suçlu idam ettiğini açıkladı. Bu sayı, dünyadaki en fazla olarak dikkat çekiyor.

Yorumlar (0)