Ergün Atalay: Zalimler asgari ücret lafı çıkınca zam yapıyorlar

Yılbaşından sonra uygulanacak olan asgari ücret zammına ilişkin açıklamalarda bulunan Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, “6 ay kala, 5 ay kala asgari ücret konuşulur mu? Konuşunca ne oluyor biliyor musunuz? Zalim işverenler, satıcılar, üreticiler var. Asgari ücret lafı çıktığı zaman zam yapmaya devam ediyorlar” dedi. 

EMEK-SENDİKA 19.11.2022, 16:34
Ergün Atalay: Zalimler asgari ücret lafı çıkınca zam yapıyorlar

Yeni yıla sayılı haftalar kala 2023 yılında asgari ücretin kaç lira olacağı da merakla bekleniyor. Tartışmaların devam ettiği bu süreçte yeni bir açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, vakti gelmeden bu tür söylentilerin doğru olmadığını belirtti. Ankara’da düzenlenen Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası’nın olağan kongresinde konuşan Atalay, “6 ay kala, 5 ay kala asgari ücret konuşulur mu? Konuşunca ne oluyor biliyor musunuz? Zalim işverenler, satıcılar, üreticiler var. Asgari ücret lafı çıktığı zaman zam yapmaya devam ediyorlar” ifadelerini kullandı. 

“Kamuda taşeron işçilik tanımının tamamen ortadan kalması gerekiyor”

Taşeronların kadroya alınmasını istemeyen bürokratlar olduğunu belirten Atalay, “Taşeronluk bizim açımızdan ucube bir sistemdir. Birçok emekçimiz 2019 yılında kadroya alınsa da bazıları hala kapsam dışında bulunuyor. Kamuda taşeron işçilik tanımının tamamen ortadan kalması gerekiyor. Bunun yanı sıra emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hususunda da en kısa sürede çözüm üretilmesini arzuluyoruz. Bu konu artık ülke gündeminde çıkmalı” şeklinde konuştu. 

“Bas bas bağırıyorum ama Sayın Nebati duymuyor”

İşçilerin gelir vergisine ilişkin görüşlerini paylaşan Atalay, “Mayıs sonu haziran başı itibarıyla yüzde 27’lik vergi dilimine dirildi. Bu sürdürülebilir bir sistem değil. Bu adil bir sistem değil. Bas bas bağırıyorum ama Sayın Nebati duymuyor. Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu da bildiğiniz gibi aralık ayında toplanacak. Bu konu tam 5 ay öncesinden tartışılmaya başlandı. Bundan çok rahatsızız. O sebeple bugüne kadar hiç konuşmadım. 6 ay kala, 5 ay kala asgari ücret konuşulur mu? Umut mu satacağız? Emek mi satacağız? 5 ay kala herkes konuşuyor, yetkili yetkisiz. Konuşmanın ne faydası var? Konuşunca ne oluyor biliyor musunuz? Zalim işverenler, satıcılar, üreticiler var. Asgari ücret lafı çıktığı zaman zam yapmaya devam ediyorlar”  dedi. 

“Türk-İş Başkanı dolar üzerinden asgari ücret istemez”

Asgari ücret konusu tartışmaya açıldığı zaman birçok ürüne zam geldiğini belirten Atalay, “İktidar, muhalefet fark etmez, asgari ücret konuşulduğu zaman yumurtaya, peynire, ete, süte zam devam ediyor. Ağzımı açmıyorum. Asgari ücreti, görüşmeler başladığı zaman çıkıp konuşurum. Şimdi niye konuşayım? Bazı siyasiler dolar üzerinden asgari ücretin ödenmesi hususunda bizlere telkinde bulunuyorlar. Türk-İş Başkanı, Türkiye'de Türk-İş’in başkanlığı yapıyorsa, dolar üzerinden asgari ücret istemez, isteyemez, ayıptır. Bunu, söyleyenlerin suratına söylüyorum" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)