Yargıtay'dan "şirket aracını özel işte kullanma" kararı

Yargıtay'dan emsal niteliğinde bir karar çıktı. Yargıtay, "şirket aracını ve bazı şirket malzemelerini özel işte kullanmayı" haklı fesih saydı.

EKONOMİ 15.11.2019, 10:30
Yargıtay'dan "şirket aracını özel işte kullanma" kararı

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, çalıştığı şirkete ait aracı ve bazı malzemeleri mesai saatleri dışında özel işlerinde kullandığı tespit edilen personelin iş akdinin feshedilmesi konusunda çalışanı haksız buldu.

Kocaeli ilinin Gebze ilçesindeki bir şirketin çalışanının iş akdi, yaklaşık 2 ay süresince iş yerine ait aracı ve bazı malzemeleri mesai saatleri dışında özel işleri için kullandığı gerekçesiyle iptal edildi.

"Şirket yetkililerinin haberi vardı" dedi

Aracı şirket yetkililerinin bilgisi dâhilinde kullandığını belirten çalışan, daha sonraki beyanlarında ise aracı kullanmadığını iddia etti.

Gebze 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "görevi kötüye kullanma" suçundan açılan davada mahkeme heyeti, çalışan hakkında delil yetersizliğinden beraat kararı verdi. 

İş sözleşmesinin feshi sebebiyle açılan davada ise Gebze 3. İş Mahkemesi, iş akdinin haksız nedenle feshedildiği gerekçesiyle çalışan hakkında kıdem ve ihbar tazminatına karar verdi.

Temyize gidildi

Temyize gidilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, iş akdinin haklı nedenle feshedildiği sonucuna ulaşarak yerel mahkemenin kararını bozdu.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin kararında, iş yerine ait aracın ve malzemelerin özel işlerde kullanıldığı, bu nedenle de iş ilişkisinde güven temelinin çöktüğü belirtildi.

Doğruluk ve bağlılık kuralları

Çalışanın doğruluk ve bağlılık kurallarına aykırı davranışı sebebiyle işveren tarafından yapılan iş akdi feshinin haklı sebebe dayandığına vurgu yapan Yargıtay, reddedilmesi gereken kıdem ihbar ve tazminatı talebinin, davacının ceza davasında beraat ettiği gerekçesiyle kabul edilmesinin hatalı olduğu ve bozmayı gerektirdiğini kaydetti.

Yorumlar (0)