Veriler açıklandı: Haziran ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber haziran dönemi kira artış oranı da netlik kazandı. Peki, haziran dönemi kira artış oranı ne kadar oldu? Kira zammı ne kadar, kaç TL?

EKONOMİ 05.06.2023, 10:57 06.06.2023, 09:08
Veriler açıklandı: Haziran ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Enflasyon verilerinin duyurulmasıyla beraber haziran dönemi kira artış oranları da yakından takip edilmeye başladı. Haziran dönemi kira artış oranı normal koşullarda TÜFE'nin bir senelik ortalaması temel alınarak belirlenecekti ancak hükümet tarafından sağlanan kira zammı sınırlandırmasıyla beraber haziran döneminde getirilecek artış oranı da netleşti. Peki, haziran kira zammı ne kadar, kaç TL?

2023 Temmuz’a kadar sınırlama

Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili açılama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ şu ifadelerde bulunmuştu: "1 Temmuz 2023 gününe kadar revize edilecek kira sözleşmelerinde geçtiğimiz senenin kirasına yüzde 25’ini aşmayacak koşuluyla sağlanacak artışların geçerli olduğuna yönelik bir geçici karar, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na katılacak. Bu şekilde konut kiralarında bir sene süreyle geçtiğimiz senenin kira bedelinin yüzde 25’ini aşmayacak biçimde artış sağlayabilme imkanı getiriliyor"

Haziran dönemi kira artış oranı ne kadar?

Normal koşullarda TÜFE verilerine göz önüne alınarak belirlenen kira artış oranları, hükümet tarafından faaliyete sokulan uygulama ile beraber yüzde 25'le sınırlandırılmıştı.

Buna göre, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında revize edilen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’ten fazla zam yapılamayacak.

Yüzde 25 oranında zam sınırı yalnızca konutlar adına geçerli tutulacak. İşyeri kiraları çerçevesinde bu şekilde bir sınır olmayacak.

Yorumlar (0)