TCMB faiz indirecek mi? Beklentiler ne yönde?

TCMB, 12 Eylül'de PPK toplantısında politika faizini yüzde 16,50 seviyesine indirmişti, bu hafta ne yapacağı ise merak konusu.

EKONOMİ 21.10.2019, 17:38
TCMB faiz indirecek mi? Beklentiler ne yönde?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 12 Eylül tarihinde gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını 325 baz puan indirerek yüzde 16,50 seviyesine çekmişti. Bu hafta Perşembe günü gerçekleşecek olan PPK toplantısında TCMB'nin politika faiz kararı merakla bekleniyor.

Faiz oranı konusundaki beklentiler değişkenlik gösteriyor ve bu beklentileri okuyucularımız için derledik.

100 baz puan indirim

Anadolu Ajansı'nın AA Finans PPK Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, TCMB'nin politika faizinde 100 baz puan indirim beklediğini belirtiyor. Ankete katılan 14 ekonomistten sadece biri politika faizinin sabit tutulacağını düşünürken, geri kalan ekonomistler 50 ile 200 baz puan arasında indirim beklediğini açıkladı. Medyan beklenti ise 100 baz puan indirim olarak bildirildi.

BloombergHT'nin anketine katılan 25 kurumun medyan beklentisi ise AA Finans'ın anket sonucuna paralel bir şekilde 100 baz puan indirimle yüzde 15,50 olacağı yönünde gerçekleşti.

Öte yandan Amerikan yatırım bankaları Morgan Stanley ile Goldman Sachs, TCMB'nin bu hafta faizlerde 75 baz puan indirim yapacağını düşünerek faiz oranının yüzde 15,75'e çekileceğini öngörüyor.

BloombergHT'nin anketiyle paralel olarak 100 baz puan indirim bekleyenler arasında Birleşik Krallık merkezli finansal hizmetler şirketi Standard Chartered, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli uluslararası bankacılık ve finansal hizmetler şirketi JPMorgan Chase, uluslararası banka HSBC, Danimarka bankası Danske Bank ile Kanadalı çok uluslu banka Bank of Nova Scotia var.

İtalyan merkezli banka UniCredit ise TCMB'den 150 baz puan indirim bekliyor ve faiz oranlarının yüzde 15 seviyesine düşürüleceğini öngörüyor.

Değişim beklemeyenler

TCMB'den indirim bekleyenler çoğunlukta gözükse de faiz oranlarının değişmeyeceğini düşünenler de mevcut.

Çok uluslu banka Citibank, finans grubu şirketi Barclays ve Hollanda merkezli ING Bank, TCMB'nin faizleri indireceğini düşünmüyor.

Yorumlar (0)