TCMB politika faizini açıkladı

TCMB politika faizi olarak kullandığı 1 haftalık repo faizi kararını yüzde 16,50 olarak açıkladı.

EKONOMİ 12.09.2019, 16:58 12.09.2019, 17:06
TCMB politika faizini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun (PPK) açıklamasına göre, 325 baz puanlık indirimle 1 haftalık repo ihale faizi yüzde 16,50 olarak gerçekleşti.

PPK'nın açıklaması

TCMB PPK'nın açıklmasına göre, politika faizinde indirime gidilmesinin sebebi son dönemdeki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi oldu. Enflasyondaki ve net ihracattaki iyileşmeyi de dikkate aldıklarını belirten PPK, dünyadaki merkez bankalarının gelişen riskler üzerine faiz indirimleri uyguladığı gibi, TCMB'nin de bu risklere karşı genişleyici para politikasına yöneldiğini açıkladı.

Faiz indiriminin ardından, Dolar/TL kuru ve Euro/TL kurunda düşüşler gerçekleşti.

Piyasaların beklentisi ne yöndeydi?

Bloomberg HT'nin haberine göre, TCMB'nin politika faizinin düşürülmesi bekleniyordu. Haberde, uluslararası Amerikan yatırım bankası Bank of America (BOFA), Eylül ayında 200, yılın geri kalanında da 200 baz puan olmak üzere, 400 baz puanlık beklediğini açıklamıştı. Bir diğer uluslararası Amerikan yatırım bankası JPMorgan Chase ise, bu ay 275 baz puan ve yılın geri kalanı içinse 200 baz puanlık düşüş beklediğini açıklamıştı.

Hollandalı banka ABN AMRO ise TCMB'nin Eylül toplantısında 300 baz puan indirime gidebileceği ihtimalini savundu. Fransız yatırım bankası Société Générale (SocGen) ise, TCMB'nin yüzde 2-3 reel faiz hedefi nedeniyle, PPK'nın bu toplantıda faizi 250 baz puan düşürebileceğini söylemişti.

Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı ise, TCMB'nin politika faizini indirmeye devam etmesini beklediğini söyledi. Enflasyondaki gerileme ve dünya piyasalarının genelinde yaşanan faiz düşüşlerinin, yeni faiz indirimi için uygun koşullar oluşturduğunu belirten Matlı, reel sektörün üzerindeki finansman yükünün azaltılması gerektiğini savundu. 

Uzmanlar faiz kararını nasıl yorumluyor?

Ekonomist Mahfi Eğilmez, daha önce yazdığı yazısında, TCMB'nin faiz indirimine gitmesinin doğru bir karar olmayacağını vurgulamıştı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde görevli Doç. Dr. Atılım Murat ise, TCMB'nin beklenti üzerinde faiz indirimine gittiğini belirttikten sonra, ileride TCMB'nin yıl sonu enflasyonunun beklentisinin altında olacağını düşündüğünü ve bu yüzden faiz indirime gittiğini düşündüğünü söyledi.

Yeditepe Üniversitesinde görevli Prof. Veysel Ulusoy, kendi Twitter hesabından enflasyon ve faizlerin seyri üzerine bir tweet paylaştı. Ulusoy, 'Baskılanmış enflasyon ile yönlendirilmiş faizin evliliğini seyrediyoruz.' ifadelerini kullandı.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise, faiz indirimi konusunda kendi Twitter hesabından paylaştığı tweette, bu indirimin 'kozmetik' olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)