Lübnan yönetimi protestoculara boyun eğdi

Lübnan yönetimi günler süren protestoların ardından göstericilerin taleplerini kabul ettiklerini duyurdular.

DÜNYA 21.10.2019, 17:38
Lübnan yönetimi protestoculara boyun eğdi

Lübnan Başbakanı Saad Hariri göstericilere "Kimsenin sizi tehdit etmesine ya da korkutmasına izin vermeyeceğim" diyerek seslendi.

"Gerekirse erken seçime gideriz"

Başbakanı Hariri, ülkesinde günlerdir devam eden protestoların ardından bugün yaptığı açıklamada, "Parlamento isterse erken seçime gideriz." dedi.

Reuters'ın haberine göre tüm etnik gruplar ve mezheplerden insanların katıldığı protestoların ülkedeki mezhepsel bariyerleri yıktığını vurgulayan Hariri, bu sayede Lübnan ulusal kimliğinin tekrar canlandığını ifade etti.

"2020'de yeni vergiler olmayacak"

Vergilerin artırılmasına yönelik yoğun eleştirilerin ardından bu değişiklikten vazgeçtiklerini açıklayan Hariri, "2020'de yeni vergiler olmayacak. Bütçe açığı bankaların kârlarından alınacak, yeni vergilerle kapatılacak" dedi.

Başbakan Hariri tasarruf tedbirlerinden bazılarını şöyle anlattı:

Bakanların ve vekillerin maaşları yarıya düşürülecek
İletişim Bakanlığı ile bazı kamu kurum ve kuruluşları kapatılacak
Devletten çalındığı tespit edilen paralar geri alınacak

"Düzenlemeleri protestocuları yatıştırmak için yapmadık"

Başbakan Hariri, bu düzenlemeleri insanların protestolarını veya öfke ifadelerini sonlandırmaları için hazırlamadıklarını önemle vurguladı:

"Protestoları sona erdirip erdirmemek sizin vereceğiniz bir karar."

Hariri ayrıca, ülkedeki elektrik üretim tesislerinin lisans süreçlerinin de hızlandırılacağını ifade etti.

Protestolar durmuyor

Lübnan'da 17 Ekim'de Whatsapp ve benzeri uygulamalar aracılığıyla internet üzerinden gerçekleştirilen telefon görüşmelerine vergi konması planına karşı sokağa dökülen halk, hükümetin bu girişimi iptal etmesine rağmen hâlâ eylemlerini sürdürüyor.

Hafta sonu yapılan gösterilerde, hükümetin vergilerin artırılmasını öngören yasa tasarısını protesto eden vatandaşların sayısı Reuters haber ajansından gelen bilgiye göre 1 milyon 200 bine ulaştı.

Koalisyon ortaklarından Lübnan Kuvvetleri Partisi hükümetten çekildi ve partinin dört bakanı istifa etti. Lübnan ordusu ise halkın beklentilerinin yanında olduğunu ifade eden bir bildiri yayımladı.

Yorumlar (0)