TCMB, döviz zorunlu karşılıklarına komisyon uygulayacak

TCMB, döviz hesaplarının zorunlu karşılık ve ihbarlı mevduatlarına  komisyon uygulaması yapacak.

EKONOMİ 03.01.2020, 15:53 13.01.2020, 14:30
TCMB, döviz zorunlu karşılıklarına komisyon uygulayacak

Gazetecilere bankacılık kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasadaki dolarizasyonu kısıtlamak için mevduat/katılım fonları zorunlu karşılık oranlarından ve ihbarlı mevduatlarından komisyon alınmasına karar verdi.

Buna göre bankalarda dolar olarak tutulan mevduat/katılım fonu (yurt dışı banka mevduatı/katılım fonu hariç) yükümlülükleri için bankaların tutması gereken tutar üzerinden yıllık 0,025 (binde 25) komisyon alınması kararlaştırıldı.

Euro ve dolar olarak tutulan döviz tutarlarının dolar dışındaki dövizler cinsinden olan mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) yükümlülükleri için bankalarca tutulması gereken tutar üzerinden yıllık 0,0025 (onbinde 25) komisyon alınmasına karar verildi.

Komisyon alınması uygulaması 10 Ocak 2020'de başlayacak olan 27 Aralık 2019 tarihli yükümlülüklerden itibaren uygulanacak. 

Düzenleme çerçevesinde iç piyasadaki mevduat/katılım fonları tutarları üzerine komisyon uygulanacak. Altın hesapları uygulama çerçevesinden hariç tutulacak. Bu uygulamanın ters dolarizasyon süreci destekleyici nitelikte bir uygulama olacağından söz ediliyor. Merkez Bankası tarafından bankaların yurt dışı kaynaklardan sağladığı fonların maliyetine ek bir yük oluşturmamak adına sadece yerleşik mevduat/katılım fonları esas alınıyor. 


 

Yorumlar (0)