Tanesi 10 TL: On binlerce liralık güvenlik önlemi alınıyor

Ülkemizin avokado gereksiniminin yüzde 70'lik kısmını karşılayan Alanya ilçesinde üreticilerin bir sene boyunca emek verdiği avokadoyu hırsızlardan korumak amacıyla başvurmadığı yöntem kalmadı. Tarlalara adeta adım başı kamera yerleştiren üreticiler, bu kadar önleme karşın silahla nöbet tutuyor. Avokadonun tanesi ise 8 ila 10 TL'den alıcı buluyor.

EKONOMİ 13.04.2022, 21:23 14.04.2022, 12:01
Tanesi 10 TL: On binlerce liralık güvenlik önlemi alınıyor

Antalya’ya bağlı Alanya ilçesi ülkemizdeki avokado ihtiyacının yüzde 70'lik bölümünü karşılıyor. Yaklaşık olarak 40 bin hektar büyüklüğündeki alanda üretilen tropikal meyvenin tanesi 8 ila 10 TL arasında satılıyor. Yaklaşık olarak 200 gram ağırlığına sahip olan meyve, sık sık hırsızların hedefi oluyor. Sene boyunca bahçelerde birçok defa hırsızlık olayının meydana gelmesi sebebiyle üreticiler tarafından farklı yöntemlerle önlem alınıyor. Bahçeler hem tel örgüyle çevriliyor hem de fotokapan ve güvenlik kameraları yerleştiriliyor. Tüm bu önlemlere karşın silahla da nöbet tutuluyor. 

“Tek sıkıntımız hırsızlık"

Avokadocular Birliği'nden Başkan Hilmi Sevilgen, “Hırsızlar tarafından tercih ediliyor çünkü ağırlığı az ve fiyatı yüksek. Üreticiler de tüketicilerde memnun fakat tek şikayetimiz hırsızlık. Tel örgüler çekiyoruz, bahçelere tuzaklar yerleştiriyoruz, köpek koyuyoruz, güvenlik kameraları yerleştiriyoruz, fotokapan yerleştiriyoruz... Hasat zamanında ise tüm bunlara ek olarak silahla nöbet tutuyoruz." diye konuştu. 

"Adım başı kamera yerleştirdik"

Üreticilerden Alibey Doğan ise “Avokadoya ek olarak narenciye ve mango da yetiştiriyoruz. Güvenlik kamerası yerleştirmemize karşın birkaç defa hırsızlık olayına maruz kaldık. Biz de ek tedbirler aldık. Adeta adım başı kamera yerleştirdik." diye konuştu. 

Yorumlar (0)