Standard Poor's, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olan Standard & Poor’s (SP), döviz cinsinden Türkiye'nin kredi notunu "B+", yerli para birimi cinsinden ise kredi notunu "BB-", görünümünü "durağan" şeklinde teyit etti.

EKONOMİ 23.10.2021, 07:34
Standard Poor's, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı

Kredi derecelendirme kuruluşu SP,  Türkiye'nin kredi notunu ve not görünümünü açıkladı.

Türkiye’nin kredi notu teyit edildi

S&P tarafından yayınlanan açıklamada, döviz cinsinden Türkiye'nin kredi notunun "B+/B", yerli para birimi cinsinden ise kredi notunun "BB-/B" şeklinde teyit edildiğini duyurdu.

Türkiye’nin kredi notu görünümünün "durağan" şeklinde korunduğunu açıklayan SP, yurt içi ekonomik girişimlerin ve ihracat konusundaki güçlü toparlanmanın, Kovid-19 pandemisine karşı dirençli kalmasıyla birlikte bu sene yüzde 8,6 büyüme beklendiğinı bildirdi. Açıklamada ayrıca, 2021 yılının sonunda net kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya oranının yüzde 34'e ulaşmasının beklendiği aktarıldı.

Söz konusu risklerin, Türkiye'nin özel sektörünün esnekliği ve maliye politikası yanıtı için yer bırakan yönetilebilir genel kamu borcu stokuyla kısmen de olsa dengelendiğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’nin ödemeler dengesi pozisyonunun, merkez bankasının özellikle net döviz rezervlerinin tahminlerin üstünde güçlenmesi durumunda not yükseltmesinin değerlendirilebileceği belirtildi. Öte yandan Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerin, Türkiye’yenin çeşitlendirilmiş ekonomisi ve geçmiş dönemdeki dış şoklar ile ülke içi ekonomik problemleri atlatan özel sektörü tarafından desteklenmeyi sürdürdüğü bildirildi. 

“Ülke ekonomisi büyümeye devam etti”

Gelişmekte olan diğer piyasalara oranla Türkiye'nin daha hızlı toparlandığına vurgu yapılan açıklamada, bu yıl ülke ekonomisinin büyümeye devam ettiği ifade edildi. Türk ekonomisi için Kovid-19 kaynaklı doğrudan risklerin azaldığı aktarılırken, diğer pek çok yükselen ekonomiye oranla Türkiye'nin mali pozisyonun, güçlü kalmaya ve ülke kredi notlarını desteklemeyi sürdürdüğü kaydedildi.

Türkiye ekonomisiyle ilgili tahminlerin yer aldığı açıklamada, bu yıl ekonominin yüzde 8,6, 2022 yılında yüzde 3,3, 2023 ve 2024 yıllarında ise yüzde 3,1'er büyüyeceği tahmini yapıldı.

2021 yılında Türkiye’deki işsizlik oranının yüzde 12,6, 2022 yılında yüzde 12,2, 2023 yılında yüzde 11,2 ve 2024 yılında yüzde 11 olacağı öngörüldü. Ayrıca bu yıl enflasyonun, yüzde 17,3, 2022 yılında 12, 2023 yılında yüzde 9,5 ve 2024 yılında ise yüzde 9,2 olmasının beklendiği kaydedildi.

Yorumlar (0)