SGK önlerinde askerlik ve doğum borçlanması yoğunluğu: Kuyruk uzadıkça uzadı

Eskişehir, Çanakkale, Bursa ve Balıkesir'de eksik prim günleri için doğum ve askerlik borçlanması yapacaklarla yeni düzenleme için bilgi almak isteyen vatandaşlar SGK müdürlüklerinin önünde yoğun bir kuyruk oluşturdu.

EKONOMİ 29.12.2022, 13:23
SGK önlerinde askerlik ve doğum borçlanması yoğunluğu: Kuyruk uzadıkça uzadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT'ye dair yapılacak düzenlemeyi duyurması sonrasında borçlanmalarını mevcut asgari tutar ile yapıp 1 Ocak tarihinde gelecekteki artıştan etkilenmek istemeyenler senenin son günlerinde SGK'ya gelip işlemlerini gerçekleştiriyor.

Bursa'da Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü'nün önündeki kuyrukta bekleyenlerden 51 yaşındaki vatandaş Fatih Özkara, 4 bin 850 prim gününün olduğunu ve eksik günleri başvuru yapmak maksadıyla geldiğini kaydetti.

Suudi Arabistan'daki çalışmasına dair dilekçeyi verdiğinde 5 bin güne ulaşacağını ifade eden Özkara, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu güzel haber sonrasında buraya geldik. Zaten ben askerliğimi ödemiştim. Benim imkansızdı, Bağ-Kur'un ardından 3,5 sene sigortalı olma şartına takılıyordum. Allah'a şükür şimdi emekli olduk gibi bir şey. Çünkü 150 gün de yurt dışı borçlanmam bulunuyor." şeklinde konuştu.

48 yaşında olan Köksal Aksoy ise sigorta başlangıcının 1997 senesi olduğunu söyleyerek askerlik borçlanmasıyla prim günleri nedeniyle emekli maaşını biraz daha artırmak maksadıyla geldiğini söyledi.

Eskişehir

SGK'nın Eskişehir İl Müdürlüğü'ne dilekçe vermeye gelen 42 yaşındaki Selda Yıldız, EYT'ye dair düzenlemeye dair umudunun bulunmadığını fakat Erdoğan'ın açıklamış olduğu kararla mutlu olduğunu paylaştı.

Borçlanma için de geçtiğimiz ay kuruma geldiğini fakat EYT'nin çıkmayacağını düşündüğü için vazgeçtiğini söyleyen Yıldız, "O zaman bir borçlanmam olmamıştı. Karar çıkınca bu sırayı da çekmek durumundayız. Umarım yetişiriz." dedi.

Rahmi Şahin ise 8 senedir beklediği emekliliği elde edecek olmaktan ötürü duyduğu mutluluğu ifade ederek, "Er ya da geç gelecek. Sigorta başlangıcım 1989 yılı. Prim günüm ise 8 bin 577 gün. Başvurumuzu gerçekleştireceğiz." şeklinde konuştu.

43 yaşında olan Ayşegül Üstünbaş ise, EYT düzenlemesine dair yaş sınırının bulunmamasının özellikle çalışmayan çocuklu kadınlar için yararlı olacağının altını çizdi.

42 yaşında olan Haldun Bayrak da e-devlet sisteminde yoğunluğun olduğunu söyleyerek, "Sabahın erken saatleri itibarıyla soğuk havaya rağmen burada bekliyoruz. Giriş yapamadık. Yapacak da bir şey yok. 1997 senesi sigorta girişim bulunuyor. Günüm dolu, yalnızca bu kararı bekliyorduk. Geç bir karar ancak hakkımızda hayırlısı olsun." dedi.

Balıkesir

Sosyal Güvenlik Kurumu Balıkesir İl Müdürlüğü'ne müracaat eden vatandaşlar ise EYT düzenlemesiyle beraber emekli olabilmek için başvuru aşamalarına dair ne yapmaları gerektiğine ilişkin bilgi aldı.

Maden işçisi Kamil Demirel, heyecanla emekli olmayı beklediğini söyleyerek alınan karardan duyduğu memnuniyeti söyledi.

Çanakkale

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Çanakkale İl Müdürlüğü'ne dilekçe sunan Özcan Urs, uzun senelerdir emeklilik için beklediğini söyledi.

Bu hakkı kendilerine tanıyanlara teşekkürlerini sunan Örs, "Zaten bu bizim hakkımızdı. 1996 senesinde işe başladım. Sonucu uzun bir zaman bekledik. Şu anda da bilgi alabilmek için buradayız. Bağ-Kur girişim var ve 9 bin gün üstünden işlem yapacağım. Askerlik borçlanması da olacak. Süreç bütünüyle ocak ayında netleşecek." şeklinde konuştu.

Ahmet Tutuk ise heyecan ile Cumhurbaşkanı'nın açıklamasını TV'den izlediklerini ve EYT sorununun çözüleceği umudunu hiç yitirmediklerini söyleyerek, "Sorunumuz en sonunda çözüldü. Ben 2027 senesinde normalde emekli olabilecektim. Bu gelişme oldukça olumlu oldu. Mutluyuz." dedi.

Yalova

SGK Yalova İl Müdürlüğü'nde bekleyen Adnan Sayılır, 43 yaşında olan eşinin işlemleri için kuruma geldiğini ifade ederek, EYT düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

Sabahın erken saatlerinde kuruma geldiğini söyleyen Ahmet Can ise, "Askerlik borçlanmamızı yaptık. İnşallah bekleyip göreceğiz. Bu gelişme herkes için iyi oldu. Teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Yorumlar (0)