Rize'de Anzer balının fiyatı açıklanmadan siparişler başladı

Rize'ye bağlı İkizdere ilçesinde yer alan Anzer Yaylası'nda, arıcıların zorlu bal mesaisi başladı.

EKONOMİ 17.06.2021, 20:25 18.06.2021, 16:49
Rize'de Anzer balının fiyatı açıklanmadan siparişler başladı

Fiyatı altınla yarışan Anzer balı için arıcılar, havaların ısınması ile birlikte kovanlarını yaylaya çıkarıp hazırlıklara başladı.

Bu sene yaklaşık 200 arıcının 3 bin kovan konumlandırdığı yaylada arılar, 40'ı endemik olmak üzere 300'e yakın çiçekten meydana gelen zengin yayla florasıyla buluştu.

Arıcılar tarafından toplanan ballar, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde polen analizi gerçekleştirildikten sonra tescil edilip mühürlenerek satışa sunuluyor.

"Fiyatlar yükselecek"

Arıcı Osman Civelek, basın mensuplarına, 2021 yılı için hazırlıkları tamamladıklarını, arıcıların yüzde 90'lık kısmının Anzer Yaylası'nda yerini aldığını dile getirdi.

Ağustos ayının ilk haftasında sağım gerçekleştirileceğini dile getiren Civelek, "Temmuz ayında fiyat belirleyeceğiz. Muhtemelen fiyatlarımızda bir yükseliş olacaktır." dedi.

Civelek, hava koşullarının olumlu gitmesi halinde bu yılın verimli geçeceğini düşündüklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz sezonun ürünlerini bitirdik, şimdi ise sipariş almaya başladık. An itibarıyla 500 kişi başvuru yaptı. Siparişleri, eylül ayının ortalarında teslim edeceğiz."

Civelek, bölgede toplam üretim rekoltesinin 5 ton civarında olduğunu sözlerine ekledi.

'Bandrol' uyarısı

Anzer balının coğrafi işarete sahip olduğunu hatırlatan Civelek, Anzer Yaylası'nda üretimi yapılmayan hiçbir balın Anzer balı diye satılamayacağını, kavanozların üzerinde coğrafi işaret bandrolü bulunmak zorunda olduğunu bildirdi.

"Küçükbaş hayvanlar floraya zarar veriyordu"

Arıcı Remzi Güzel de arıcıların bal üretimini büyük zorluklarla gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Küçükbaş hayvanlar floraya zarar veriyor. Otlak alanlarının belirlenmesi lazımdı, biz de mera ve arıların bulunduğu alanları ayırdık. Bu şekilde florayı koruyoruz."

40 seneden bu yana arıcıkla uğraşan Mustafa Lezgioğlu da Anzer Yaylası'nda 50 kovanı olduğunu söyleyerek, "Anzer balımız çok kıymetli bir bal. Anzer balı yalnızca Anzer Yaylası'nda üretilir. Arıcılık çok zor bir iş. Burada hem ayılardan arıları korumaya çaba sarf ediyoruz hem de üretimini artırmaya çalışıyoruz." diye konuştu.











Yorumlar (0)