Plastik poşet paralı oldu, kullanım yüzde 80 düştü!

Türkiye'de plastik poşet kullanımının yüzde 80 oranında azaldığı ifade edildi. Bunda plastik poşetlerden artık para alınmasının etkili olduğu değerlendiriliyor. 

EKONOMİ 20.11.2020, 11:20
Plastik poşet paralı oldu, kullanım yüzde 80 düştü!

Türkiye'de plastik poşetler, marketlerde 25 kuruşa satılmaya başlanmıştı. Bu nedenle plastik poşet kullanımının büyük ölçüde azaldığı görüldü. 

Vatandaşların 25 kuruşa verilen plastik poşetleri tercih etmemesi üzerine kullanımın yüzde 80 azaldığı tespit edildi. 2019 senesinde 150 bin tondan fazla plastik tasarrufunun sağlandığı, 2020 senesinde ise bu rakamın iyice artış gösterdiği ifade edildi. 

Söz konusu gelişmeye ilişkin açıklama Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan geldi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2021 yılına ilişkin bütçesi görüşüldü. Toplantıya katılan Bakan Kurum, Türkiye'de plastik poşet kullanımının yüzde 80 oranında azaltıldığını belirtti.

Kurum, ayrıca 1 milyar 500 milyon TL tasarrufun sağlandığına dikkat çekti. 

Türkiye'de önceki senelerde 35 milyar plastik poşetin piyasaya sürüldüğü öğrenilmişti. Öte yandan, bir ayda kişi başı ortalama 35 tane plastik poşetin kullanıldığı ifade edilmişti. 

Yunanistan, Hollanda, İngiltere, Fransa, İrlanda ve İsveç'te de plastik poşetler, belli bir ücret karşılığında veriliyor. 

Yorumlar (0)