Piyasalar, FED'in faiz kararını bekliyor!

ABD Merkez Bankası (FED) tarafından bugün açıklanacak temmuz ayı enflasyon verileri, para piyasalarının yönünü belirlemesini sağlayacak. Açıklama öncesinde piyasalarda kararsız bir görünüm hâkim. İşte faiz artışına ilişkin beklentiler...

EKONOMİ 10.08.2022, 09:29 Hakan Öksüz
Piyasalar, FED'in faiz kararını bekliyor!

ABD'deki enflasyon verisinin bugün açıklanacak olmasından dolayı piyasalarda düşüş havası hakim oldu. Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkileri ile Çin ve Tayvan arasındaki gerilim nedeniyle piyasalarda kararsız bir görünüm mevcut. ABD'deki yüksek enflasyonun resesyona neden olacağı endişesi, varlık fiyatlarında dalgalanmaya yol açıyor. 

FED, ultra şahin duruşunu sürdürecek mi? 

ABD Merkez Bankası (FED), ultra şahin duruşunu sürdürecek mi? Bu konu hakkındaki belirsizlikler, piyasanın yönünü kestirmeyi zorlaştırıyor. Gözler, ABD'de bugün yapılacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklamasına çevrildi. Bu açıklamanın ardından yatırımcılar, yol haritasını şekillendirecek. Önceki hafta iş gücü piyasasına ilişkin veriler açıklanmıştı. Enflasyonla mücadele kapsamında kritik adımlar atan FED'in bugün yapacağı açıklamanın da pozitif olması bekleniyor.

Faizde 75 baz puanlık artış bekleniyor!

FED'in açıklamasının ardından piyasalarda volatil bir görünümün hâkim olabileceği söyleniyor. ABD'nin resesyona gireceği endişesi, yatırımcıların risk iştahının azalmasına yol açtı. Açıklanacak verilerin ardından pozisyonunu netleştirecek olan yatırımcılar, beklenmedik bir kararın çıkması nedeniyle zarar etmek istemiyor. FED'in Eylül ayı toplantısında yüksek ihtimalle faizde 75 baz puanlık artışa gideceği tahmin ediliyor.

Para piyasaları, düşüş yönlü seyir izledi

FED'in faiz kararını bekleyen para piyasalarındaki belirsiz hava, dün düşüşle karşılandı. Kripto piyasasının amiral gemisi olan Bitcoin (BTC), dün 24,2 bin dolardan 22,8 bin dolara düştü. Altcoin piyasasında BTC'nin hareketleri nedeniyle ortalama yüzde 8'lik düşüş görüldü. 

Dün itibarıyla New York borsasında da düşüş havası hakim oldu. S&P 500 endeksi yüzde 0,42 oranında geriledi. Dow Jones endeksindeki düşüş yüzde 0,18'i buldu. Nasdaq endeksinde de yüzde 1,19'luk düşüş yaşandı.

Avrupa'da yüzde 15'lik doğal gaz tasarrufu planı!

Avrupa piyasalarında da belirsiz bir havanın hâkim olduğu görüldü. Rusya'nın kış aylarında gazı tamamen kesmesi ihtimaline karşı doğal gaz kullanımında yüzde 15'lik tasarruf uygulanacağı belirtilmişti. Bu plan dün itibarıyla yürürlüğe girdi. Enerji arzı kriziyle başa çıkmaya çalışan Avrupa'da kış aylarında doğal gaz faturalarının tavan yapması bekleniyor. Avrupa'daki ülkelerin açıklayacağı enflasyon verileri nedeniyle piyasalardaki volatilitenin artacağı öngörülüyor.

Veriler saat kaçta açıklanacak?

Almanya'da bugün saat 09.00'da temmuz ayı TÜFE verileri açıklanacak. Türkiye'deki haziran ayı işsizlik verileri ise bugün saat 10.00'da belli olacak. FED'in yapacağı faiz açıklamasının saatinin 15.30 olduğu kaydedildi. ABD'deki haziran toptan eşya stoklarına ilişkin veriler de saat 17.00'de açıklanacak.

Yorumlar (0)