Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Politika değişiminin ardından bugün 4’üncü kez toplanan Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. 500 baz puanlık artışa giden TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 30'a yükseltti.

EKONOMİ 21.09.2023, 12:41 21.09.2023, 14:28 Şeyda Gül
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında faiz kararını açıklamak üzere toplandı. 500 baz puanlık artışa giden TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 30'a yükseltti.

"Aylık enflasyonun düşüşe geçeceği değerlendiriliyor"

Yapılan açıklamada vergi düzenlemelerinin enflasyona olumlu anlamda yansıdığı, aylık enflasyonun düşüşe geçeceğinin değerlendirildiği belirtildi. Türk lirasına talebin artmasının, fiyat istikrarına önemli katkı sağlayacağı kaydedildi.

Beklentiler ve verilen mesajlar sıkılaşmanın devam edeceği yönünde olurken Merkez Bankası, geçtiğimiz son 3 toplantıda faiz oranını 16,5 puan artırmıştı.

Kredilerde büyüme oranı düşürüldü

Politika sadeleşmesine de başlayan Merkez Bankası, bu süreçte seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları açıklamıştı. Tüketici ve taşıt kredilerinde büyüme oranları düşürülürken ikinci konut alımına da kredi kısıtlaması getirilmişti.

TL mevduata geçiş hızlandı

Kur korumalı mevduattan çıkışı destekleyen kararlar alınmasının ardından, TL mevduata geçiş hızlanmıştı. Üretim, yatırım ve ihracat kredilerine ise destekler ise peş peşe açıklanmıştı. Merkez Bankası’nın en büyük sürprizi ise geçen ay yapılmıştı ve politika faizinde 7,5 puanlık tarihi artırıma gidilmişti.

3 toplantıda faizler 16,6 puan arttırılmıştı

Böylece son 3 toplantıda faizler 16,6 puan arttırılmıştı. Merkez Bankası’nın kararıyla politika faizi yüzde 25'e çıkarken atılacak yeni adımlar ise merak konusu oldu. Piyasalar tarafından MB’nin, faiz artırım boyutunun yanı sıra karar metninde vereceği mesajlar da yakından izleneceği kaydedildi.

Destekleyici mekanizmalar çalışıyor

Ankara Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Abuzer Pınar, konuya ilişkin TRT Haber'e yaptığı açıklamada, “Ne yapılmaya çalışılıyor, yurt içi talebi kontrol altına alalım ama bu arada ihracatı destekleyici mekanizmalar çalışıyor, üreticilere işletmelere yönelik krediler kolaylaştırılıyor” dedi.

Politika faizinin yüzde 30'a çıkarılması bekleniyor

Yurt içi talep kontrol altına alınırken ihracatçı sektörleri destekleme ve döviz girdisi sağlama buradaki temel amacın bu olduğunu ifade eden Pınar, “Piyasa beklentisi perşembe günkü toplantıdan 500 baz puan yani yüzde 30'a çıkmasını bekliyorlar politika faizinin. Mevduat tarafıyla ilgili mutlaka bazı ifadeler görebiliriz faizler arttıkça. Çünkü mevduat faizleri de artıyor ve TL daha cazip hale geliyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)