MASAK'tan FTX kararı

MASAK'ın (Mali Suçları Araştırma Kurulu) inceleme başlattığı kripto para borsası FTX hakkında açılan tahkikat neticesinde, firma sorumlusu Sam Bankman-Fried ve diğer tüm ilgililerin mal varlıklarına el konulduğu açıklandı.

EKONOMİ 23.11.2022, 21:00 24.11.2022, 17:17
MASAK'tan FTX kararı

MASAK'ın resmi internet adresinden, FTX kripto varlık alım satım mecrasına dair açıklamada bulunuldu. 

FTX'in ilişkili olduğu tüzel ve gerçek kişilere inceleme başlatıldığı anımsatılan açıklamada, bahse konu ilişkili kurum ve kişilerin kripto varlık hizmet sağlayıcıları, elektronik para kuruluşları, bankalar ve benzer mükellefler nezdindeki hesaplarına gerçekleştirilen işlemlerin, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Engellenmesi Hakkında Kanun'un ilgili maddesi çerçevesinde askıya alındığı hatırlatıldı. 

"Mal varlıklarına el koyma önlemi uygulanmıştır"

Husus ile ilgili olarak MASAK Başkanlığı tarafından süren incelemeler sonucunda gelinen aşamada, müşteri emanetlerinin usulüne uygun bir şekilde muhafaza edilmediği, gerçeğe aykırı işlem ve işlerle müşteri emanetlerinin başkaca kişi veyahut kişilerin sorumluluğuna geçirildiği veyahut ülke dışına çıkarıldığı, müşterilere gerçekte hiç olmayan kripto varlıkların sattırılıp aldırıldığı, olağan bir piyasa işleyişine uymayan bir şekilde piyasalardaki talep ve arzın fiktif bir şekilde yönetildiği konularına yönelik güçlü suç şüphesine ulaşıldığının altı çizilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Başkanlığımız tarafından, FTX'in Türkiye'de ilişkili olduğu tüzel ve gerçek kişileri dolaylı veyahut doğrudan kontrolü altına alan Samuel Benjamin Bankman-Frıed isimli şahıs başta olmak kaydıyla diğer başkaca şahıslar hakkında, 5237 sayılı TCK'da (Türk Ceza Kanunu) yer verilen çeşitli öncül suçlar ve 282. maddesinde geçen suçtan kaynaklanan malvarlığını aklama suçundan tahkikat başlatılması ve şüpheli olan mal varlıklarına, 5549 sayılı kanunun 17. maddesi çerçevesinde el koyulması istemiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaatta bulunulmuştur. Anılan müracaatımız sonucunda, şüpheliler hakkında adli tahkikat açılmış ve şüphelilerin mal varlıklarına el koyma önlemi uygulanmıştır."

Yorumlar (0)