Erdoğan ile Bermudez'den ortak basın açıklaması

Erdoğan, "Latin Amerika'daki başlıca ortaklarımızdan biri olan Küba ile dayanışma ve iş birliğini arttırmayı önemsiyorum. Küba'ya senelerdir uygulanan tek taraflı yaptırımlar yüzünden ilişkilerimiz gerçek potansiyelinin altında kalmıştır. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 200 milyon dolara çıkarılması kararını teyit ettik." dedi.

GÜNDEM 23.11.2022, 21:30 24.11.2022, 17:17
Erdoğan ile Bermudez'den ortak basın açıklaması

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Küba Devlet Başkanı Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşmelerin akabinde ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Erdoğan: İlişkilerimizi güçlendireceğiz

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar, şu şekilde:

"Yıllar sonra gelen bu tarihi ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yepyeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Latin Amerika'daki başlıca ortaklarımızdan biri olan Küba ile dayanışma ve iş birliğini arttırmayı önemsiyorum. 

Bugünkü görüşmemizde iki ülke ilişkilerini bütün boyutlarıyla masaya yatırdık. İş birliğimizi güçlendirme yönünde karşılıklı ve kuvvetli iradeye sahip olduğumuzu görmekten dolayı memnunuz. Küba'ya senelerdir uygulanan tek taraflı yaptırımlar yüzünden ilişkilerimiz gerçek potansiyelinin altında kalmıştır. 

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 200 milyon dolara çıkarılması kararını teyit ettik. Öncelikle çevre, sağlık, kalkınma, tarım, inşaat, turizm ve enerji gibi alanlarda iş birliğimizi geliştirme olanaklarını değerlendirdik. Yaptırımlara karşın şirketlerimizin Küba'ya olan ilgisi sürekli olarak artıyor. İlerleyen dönemde Türk firmalarının Küba'daki yatırımları daha da artacak. 

Havana ve İstanbul arasında haftada üç sefer düzenleyen THY'nin (Türk Hava Yolları), başta turizm olmak kaydıyla kültürel, sosyal ve ekonomik ilişkilerin her boyutuna önemli katkılar sağladığı aşikardır. 

Küba ve Türkiye, Kovid-19'a karşı kendi aşısını geliştirmeyi başaran sayılı ülkeler arasındadır. İlerleyen süreçte müşterek aşı yatırımlarına girmeyi de masaya yatırdık. Güçlü sağlık altyapısına sahip iki ülke olarak iş birliğimizi kuvvetlendireceğiz. 

Gıda güvenliğinin global gündemin en üst sıralarında olduğu bir dönemde TİKA'nın (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) Küba'da tarımsal kalkınma alanındaki projelere verdiği teknik desteği sürdüreceğiz."

Bermudez: Sayın Erdoğan'a taahhütte bulunduk

Küba Devlet Başkanı'nın açıklamalarından satır başları ise şunlar:

"İkili ilişkileri geliştirme hususunda ortak kararlığımız söz konusu. Finansal iş birliklerimizi çeşitlendirmek için anlaşmaya vardık. Sayın Erdoğan'a birçok hususta çalışmayı sürdüreceğimize yönelik taahhütte bulunduk. ABD'nin uyguladığı ekonomik ablukaya rağmen desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Sayın Erdoğan'ı tekrar Küba'ya bekliyoruz."

Yorumlar (0)