Malatya kayısısı, Malatya kayısısı değilmiş!

Şu an tüketiciye sunulan kayısının Malatya kayısısı olmadığı açıklandı.

EKONOMİ 12.06.2019, 11:41
Malatya kayısısı, Malatya kayısısı değilmiş!

Türkiye'nin Avrupa Birliğince coğrafi işaret olarak tescillenen üçüncü ürünü Malatya kayısısında hasada bu ay sonunda başlanacak. Şu an piyasada satışı yapılan ürünün ise Malatya'ya ait olmadığı belirtildi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen üçüncü ürünü Malatya kayısısında, hasadın bu ay sonunda başlayacağı açıklandı. Yapılan açıklama, şu an tezgahlarda Malatya kayısısı diye satılan kayısının Malatya kayısısı olmadığını ortaya koydu.

Ülke genelindeki 17 milyon kayısı ağacının 8 milyonuna ev sahipliği yapan Malatya ilimiz, geçen yıl 95 bin 350 ton kuru kayısı ihraç ederek Türkiye ekonomisine 261 milyon 397 bin dolarlık katkı sağladı.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, kentte kayısı hasadının ilk olarak Kale ilçesinde yapıldığını söyledi.

İlçeye bağlı Bent Mahallesi'nde kısa süre önce kayısıların olgunluk düzeyini incelediklerini ve meyvelerin olgunlaşma dönemine henüz girdiğini tespit ettiklerini belirten Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, şöyle devam etti:

"Malatya kayısısı yeni yeni sulanma dönemine giriyor. Bu yıl mevsimsel şartlardan dolayı ürünün hasat dönemi geçmiş yıllara göre yaklaşık 10 gün daha gecikecek gibi görünüyor. Şu anda başta civar illerimiz olmak üzere Türkiye genelinde sofralık olarak üretilen, lezzet ve tat olarak da Malatya kayısısıyla uzaktan yakından alakası olmayan ürünler tüketiciyi aldatmak için 'Malatya kayısısı' adıyla satılmaya çalışılıyor. Haziran ayı sonunda inşallah Malatya kayısımız sofralara gelecek."

"Tüketiciler bizi arayıp soruyor"

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, borsa olarak, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almış bu ürüne sahip çıkmaları gerektiğini söyledi.

Tüketicileri uyaran Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, "Şu anda sofralarda ve tezgahlarda tüketiciye 'Malatya kayısısı' diye sunulan kayısı kesinlikle Malatya kayısısı değildir. Tüketiciler kendilerine sunulan kayısının Malatya'mıza ait olmadığını herkes bilmeli. Daha önce Malatya kayısısını tadanlar, Malatya kayısısının tadını bilenler aradaki farkı mutlaka bilirler." dedi.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, tüketicilerden dönüşler de aldıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Tüketiciler rafta ürünün üzerine 'Malatya kayısısı' yazıldığı için aldatmayla karşı karşı kalıyorlar. O kayısıları tattıktan sonra bizi arayarak, 'Malatya kayısısı bu kadar tatsız ve şekersiz değildi, bu ürüne ne oldu?' diye bize soruyorlar. Biz de onlara piyasaya sunulan ve tüketicilerin aldıkları kayısının Malatya kayısısı olmadığını izah ediyoruz. Malatya'da kayısının hasat döneminin daha başlamadığını, normal zamanına göre 10 gün bile geç kalacağını anlatıyoruz. Tüketici de ilk aldatmanın ardından ikinci kez Malatya kayısısı diye sunulan o kayısılardan almıyor."

Yorumlar (0)