ABD'ye o üslubun cevabı verilecek

Shanahan'ın mektubu ile ilgili olarak Milli Savunma Bakanı, "Üslubun müttefiklik ruhuna uygun olmadığını gördük. Cevabı hazırlıyoruz." dedi.

GÜNDEM 12.06.2019, 11:44 12.06.2019, 13:50
ABD'ye o üslubun cevabı verilecek

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "(Shanahan'ın mektubu) Üslubun müttefiklik ruhuna uygun olmadığını gördük. Gerekli çalışmaları yapıyor, cevabı hazırlıyoruz." dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile yarın telefonda görüşeceğini, ay sonunda ise Brüksel'de bir araya gelmeyi planladıklarını belirterek, Patrick Shanahan tarafından gönderilen mektuba ilişkin "Üslubun müttefiklik ruhuna uygun olmadığını ilk andan itibaren gördük. Buna göre gerekli çalışmaları yapıyor, gerekli cevabı hazırlıyoruz." diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 7. Azerbaycan- Gürcistan-Türkiye Savuna Bakanları Üçlü Toplantısı'na katılmak üzere Gebele kentine geldi.

Toplantının yapılacağı Haydar Aliyev Kongre Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan tarafından gönderilen mektuba ilişkin soru üzerine, şu cevabı verdi:

"Bilindiği gibi ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'ndan bir mektup aldım. Üslubuyla ilgili kamuoyunun da hassasiyetle karşıladığı gibi biz de hassasiyetle durmaktayız. Mektupta, mevcut sorunlara stratejik ortaklık çerçevesinde ve kapsamlı güvenlik iş birliğini muhafaza edecek şekilde bir çözüm bulunması yönünde beklenti dile getirilmekte ve görüşmelere devam edilmesinin önemi ifade edilmekte ise de üslubun müttefiklik ruhuna uygun olmadığını ilk andan itibaren hepimiz gördük. Buna göre gerekli çalışmaları yapıyor, gerekli cevabı da hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu cevabı kendilerine ileteceğiz. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyonlarımız da devam etmektedir. Ayrıca bu ayın sonunda Brüksel'de NATO Savunma Bakanları Toplantısı var biliyorsunuz. Orada da ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile bir araya geleceğiz."

"Sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyoruz"

Temasların devam ettiğini vurgulayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Yarın ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile bir telefon görüşmemiz olacak. Bu telefon görüşmesinde ve diğer temaslarımızda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) bilinen görüşlerini, taleplerini tekrar tekrar masaya koyduk, koymaya devam edeceğiz. Yapacağımız temaslarda da ister mektup ister karşılıklı görüşme olsun bütün konular masada ve bilinen görüşlerimizi orada açık ve net bir şekilde ifade etmeye, ortaya koymaya, taleplerimizi belirtmeye devam edeceğiz. Bundan sonra da aynı tutum ve davranış içinde olmaya devam edeceğiz. Tabii ki burada stratejik ortaklıktan, müttefiklikten bahsediliyor. Onun ruhuna uygun hareket edilmesi gerektiğini de ifade ettik, beklentide bulunmaya devam edeceğiz. Biz bugüne kadar NATO konusunda, Amerika Birleşik Devletleri ile olan taahhütlerimiz konusunda herhangi bir aksaklığa meydan vermeden sorumluluklarımızın tamamını eksiksiz, aksaksız yerine getirdik. Bugüne kadar bu konularda hiçbir şikayet söz konusu değildir. Dolayısıyla muhataplarımızın da benzer şekilde bizlere olan taahhütlerini, sorumluluklarını yerine getirmelerini beklemekteyiz."

Yorumlar (0)