Luna coin ve TerraUSD batınca gözler ona çevrildi

Kripto para pazarında yaşanan LUNA ve TerraUSD (UST) krizi sürüyor. Gözler sistemin kurucusu olan kişi Güney Koreli Do Kwon’a çevrilirken, bugün kripto para pazarında yaşanan telaş az da olsa toparlanmaya başladı. Fakat hala tam manada bir toparlanma meydana gelmedi.

EKONOMİ 13.05.2022, 17:06 13.05.2022, 17:08
Luna coin ve TerraUSD batınca gözler ona çevrildi

Kripto para pazarında yaşanan LUNA ve TerraUSD (UST) krizi sürüyor. Gözler sistemin kurucusu olan kişi Güney Koreli Do Kwon’a çevrilirken, bugün kripto para pazarında yaşanan telaş az da olsa toparlanmaya başladı. Fakat hala tam manada bir toparlanma meydana gelmedi.

LUNA ve TerraUSD kripto para piyasasında yaşanan kriz sonrasında herkes sistemin yaratıcısı olan Güney Koreli Do Kwon’dan gelecek açıklamayı bekliyor. Do Kwon Terra'yı kurtaracağına dair konuşmalar yapsa da pozitif bir gelişim görülmedi. Yatırımcılar paralarının neredeyse kaybolduğunu gördü. Kripto para pazarından tam tamına 350 milyar dolar kadar bir para silindiği bilinirken, Do Kwon katıldığı bir Twitch yayınında piyasada batan firmaların olmasından büyük zevk duyduğunu söylediği belirlendi.

Sabit coin UST 1 dolarlık bir hedef belirlemişti. Fakat günü çok altında kapatarak 0.17 dolara kadar çakıldı. Nisan ayında 119 dolarla en yüksek oranı yakalayan LUNA ise oluşan talep fazlalığının da etkisiyle beraber bugün 0.00004 doları gördü.

Kriz meydana gelmeden daha öncesinde Bitcoin 32.000 doları görürken dün 27.000 dolara kadar düşüş yaşadı. Bugün ise kripto para piyasası yeniden 30.000 doları gördü. Fakat bu defada altcoinlerde sert düşüşler yaşandı. LUNA ile alakası olmayan kripto paralarda bile haftalık olarak yüzde 30-40 düşüş meydana geldi. Bu aralıkta kripto paraların pazar değeri toplamda 350 milyar dolar düşüş yaşayarak 1 trilyon 315 milyar doları gördü.

Kriz çıkabileceği söylenmişti

Do Kwon ve kadrosunun geliştirdiği bir sistemde UST kazanılması için 1 dolar tutarında LUNA yakılması lazımdı. Normalde bu sabit coinin hiçbir karşılığı yoktu. Yalnızca LUNA Vakfı'nın ihtiyaç olduğunda UST'yi dengeye oturtabilmek üzere elinde bulundurduğu Bitcoin'ler ve AVAX vardı.

Bu kavram birçok kişiye zekice bir düşünce olarak gelmişti. Fakat en önce 24 milyar dolarlık mal varlığı ile kripto para pazarının en zengin isimlerinden birisi olan FTX CEO'su Sam Bankman-Fried dahil birden fazla kişi de bu düşünceye şüpheli bakmışlardı. Sam Bankman-Fried geçtiğimiz aylarda volatil kazançlarla sabit coini korumanın problemli bir plan olduğuna vurgu yaparak UST'de bir krizin meydana gelebileceğini söylemişti.

“Firmaların batışını izlemek zevkli”

Do Kwon söylenenleri kulak arkası yaparak kendi bildiği yolda ilerledi. Hatta geçtiğimiz aylarda ünlü bir Twitch yayıncısı olan Alexandra Botez'in yayınına katılarak fazlaca bir şekilde kendini beğenmiş söylemlerde bulundu. Yayıncı Botez tarafından kripto para pazarında yüzlerce proje bulunduğunu ve bunlar içerisinde hangilerinin sürdürülebilir olacağını sorması üzerine Do Kwon, "Bana kalırsa birçoğu ortadan kaybolacak. Firmaların batışını izlemek oldukça zevkli" şeklinde ifade etmişti. Botez tarafından, "Ders alabilmek adına izlemek gerekiyor değil mi" cevabına ise gülerek yanıt vermişti.

Yorumlar (0)