İsrail polisi, Şirin Ebu Akile'nin tabutuna da saldırdı

İsrail’in Cenin’deki mülteci kampına yaptığı baskında başından vurarak öldürdüğü muhabir Şirin Ebu Akile için bugün Ramallah’ta resmi cenaze töreni düzenlendi. Törende İsrail lanetlendi, gözyaşları dönüldü. Filistin hükümeti de Ramallah’a akın etti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, duygusal bir konuşma gerçekleştirdi. Şirin Ebu Akile, törenin ardından toprağa verilecek.

DÜNYA 13.05.2022, 17:07 13.05.2022, 17:50
İsrail polisi, Şirin Ebu Akile'nin tabutuna da saldırdı

İsrail ordusu geçtiğimiz günlerde Batı Şeria’da bulunan Cenin’deki mülteci kampına baskın düzenledi. O baskında önüne gelene ateş açan İsrail askerleri uluslararası bir basın organının çok tanınan muhabiri Şirin Ebu Akile’yi başından vurdu. Üzerinde “Press” (basın) yazan yelek giymesine rağmen kurşunların hedefi olan Ebu Akile hastaneye kaldırıldı ancak hayatını kaybetti. İsrail askerlerinin bir kadın muhabiri öldürdüğünü duyan dünya basını ve ülke liderleri, İsrail’i peş peşe kınadı. Bunun üzerine açıklamada bulunan İsrail Dışişleri Bakanı, Ebu Akile’nin İsrail askerleri tarafından öldürülmediğini dile getirerek uluslararası soruşturma başlatılmasını talep etti. Olayla ilgili gelişme yaşanmazken Şirin Ebu Akile için bugün Ramallah’ta resmi cenaze töreni düzenlendi. 



Törene katılan binlerce kişi gözyaşı döktü

Cenaze törenine katılan binlerce kişi Ebu Akile için gözyaşı döktü. Filistin hükümetinin de yer aldığı törende halk hem öldürülen basın mensubu için dualar etti hem de İsrail’e lanet edildi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, tören sırasında yaptığı konuşmada şunları aktardı: “Kudüs, Filistin ve özgür dünyanın şehidi olan Şirin Ebu Akile, Filistin halkının davasını savunmak ve bunu dünyaya duyurmak için çıktığı yolda hayatını kaybetti. Şirin, Filistinli mültecilerin kampında yaşananları duyurmak için kamptaydı. O’nun öldürülmesinin sorumlusu tamamıyla İsrail. Şirin’in nasıl ve kim tarafından öldürüldüğü hakkında başlatılacak olan soruşturmaya İsrail’in dahil olmasını reddediyoruz. Biz, soruşturmayı bağımsız olarak yürütmeyi taahhüt ediyoruz. Soruşturma sonunda da suçluların cezalandırılması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuracağız. Ayrıca Şirin için Filistin Devlet Başkanlığı Kudüs Yıldızı Nişanı’nı da vereceğiz.”

İsrail askerleri, Şirin’in tabutuna saldırdı

Resmi cenaze töreninin yapıldığı alanda toplanan İsrail askerleri, Şirin Ebu Akile’nin tabutunun omuzlarda taşınmasına izin vermedi. Tabutu taşımak isteyenlere kauçuk kaplı mermi, cop ve ses bombalarıyla saldıran İsrail polisinin yarattığı arbede sebebiyle Ebu Akile’nin tabutu yere düştü. Öyle ki o sırada uzak bir yerden çekilen videoda polisin direkt olarak tabutu taşıyanların bedenlerine copla vurduğu ve tabutun düşürülmeye çalışıldığı görüldü. Onlarca basın mensubu ve binlerce aktivist, törenin yapıldığı alana girmek istedi ancak İsrail polisi, alana giden yolları kapattı. 



Şirin Ebu Akile, Kudüs’e defnedilecek

Şirin Ebu Akile’nin cenazesi bugünkü resmi cenaze töreninin ardından doğup büyüdüğü Doğu Kudüs’e getirildi. Saint Joseph Fransız Hastanesi morguna getirilen cenaze için binlerce kişi, hastanenin önünde beklemeye başladı. O sırada İsrail polisi de hastanenin önüne gelerek tabutun alınmasına izin vermedi. Filistin bayrağına sarılı bir tabutla morgda bekletilen cenaze, bugün düzenlenecek törenle birlikte Kudüs’te defnedilecek.

Şirin Ebu Akile, Kudüs’e defnedilecek

Şirin Ebu Akile’nin cenazesi bugünkü resmi cenaze töreninin ardından doğup büyüdüğü Doğu Kudüs’e getirildi. Saint Joseph Fransız Hastanesi morguna getirilen cenaze için binlerce kişi, hastanenin önünde beklemeye başladı. Filistin bayrağına sarılı bir tabutla morgda bekletilen cenaze, bugün düzenlenecek törenle birlikte Kudüs’te defnedilecek.

Yorumlar (0)