LUNA, kaybedenler kulübünün zirvesine oturdu: UST çıkmaza girdi

Terra ismiyle de bilinen LUNA, değer kaybeden kripto paralar arasında zirveye yerleşti. Son bir haftada kripto piyasasının kaybı yüzde 30 seviyesine çıkarken LUNA’nın kaybı yüzde 99,8 oldu. Yani bu da demek oluyor ki bir hafta önce 100 dolarlık LUNA sahibi olan bir kişinin elinde şu anda 20 cent bulunuyor. Peki LUNA neden bu kadar fazla düştü? Sabit coin projesi olan UST ile arasında ne gibi bir ilişki var? Yatırımcıların en çok merak ettiği konu ise LUNA, eski günlerine dönecek mi? 

EKONOMİ 12.05.2022, 13:28 12.05.2022, 15:28
LUNA, kaybedenler kulübünün zirvesine oturdu: UST çıkmaza girdi

ABD Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde duyurduğu “sıkılaşma politikaları” kapsamında faiz artırımına gitmesi, kripto para piyasasında büyük düşüşlere sebep oldu. Piyasadaki tüm coinler son bir haftada yüzde 30 civarında değer kaybederken Terra olarak da bilinen LUNA, yüzde 99,8’lik değer kaybına ulaştı. Yalnızca bir ay öncesinde 120 dolardan işlem gören coin, bir hafta öncesinde 85 dolara inmişti. Ancak bu sabah 10.00 itibarıyla 18 cente kadar düştü. LUNA’nın toplam piyasa hacmindeki değer kaybı ise 25 milyar dolardan fazla oldu. 

Bu düşüş piyasada uzun süre hatırlanacak

LUNA’nın ani değer kaybı, kripto para piyasalarında asla unutulmayacak anlara sahne olurken yatırımcıların da bu konuyu ders niteliğinde uzun süre zihinlerinden silemeyeceği görülüyor. Öte yandan analistler ve yatırım uzmanları, LUNA’nın geçmişini izleyerek geleceği hakkında fikir elde etmeye çalışıyor. Ancak görünen o ki coin, yakın zamanda değerleneceğe benzemiyor. 



LUNA neden düşüyor? UST ile bağlantısı ne?

LUNA’nın neden değer kaybettiğini açıklamak isteyen işin uzmanları, UST projesini işaret ediyor. Terra LUNA’nın en büyük projesi olan UST (Terra USD), 1 ABD dolarına denk olan sabit bir coin tokenı. Kripto yatırımcılarının blok zincirde ABD dolarına geçmek istemeleri demek ise UST, USDC, BUSD gibi tokenları kullanmaları anlamına geliyor. Tüm bu projelerin temel görevi de tokenları 1 ABD doları düzeyinde sabit tutmak. Ancak zaman zaman yaşanan dalgalanmalar sebebiyle kripto paraların değerinde yüzde 2’lik değişiklikler olabiliyor. Bu değişimi de Terra USD’de görmek mümkün. Bu projenin amacı, değer kaybının oluşması durumunda nakit akışı koruyarak ve otomatik düzenleme yaparak yeniden 1 ABD dolarına sabitlemek. 

Terra UST, Terra LUNA düştüğünde Bitcoin sattı

Terra UST projesi, çalışma mantığına uygun hareket ederek, LUNA düştüğünde direkt olarak Bitcoin sattı ve coin değerini yeniden 1 ABD dolarına çıkarmaya çalıştı. Ancak Bitcoin’in de hızla düşmesi sebebiyle LUNA’nın da UST’nin de satacak rezervleri sıfırlandı. Bu se Terra UST’un 65 cente; LUNA’nın da 20 cente düşmesine sebep oldu.  Öte yandan UST’deki hızlı düşüşü gören yatırımcılar, ellerindeki USt’leri satmaya başladı. Sistem, proje mantığı gereğince, satılan her UST için yeni bir LUNA üretti. Bu da LUNA arzının hızla yükselmesine ancak değer kaybının da hızla artmasına sebep oldu.



Piyasada 3 milyar 250 milyon LUNA var

Bu işleyiş ise şu şekilde sayılara dökülebilir: Tüm değer kayıplarının başında piyasada 377 milyon 576 bin 651 adet LUNA coin bulunuyordu. Satılan her UST için de bir tane LUNA üretildi. Ancak sonrasında piyasadaki LUNA sayısı aniden 1 milyar 461 milyonun üzerine çıktı. Şu anda gelinen noktada ise 3 milyar 250 milyon civarında LUNA bulunuyor. Bu da demek oluyor ki kripto para piyasasındaki coin sayısı yalnızca 48 saatten az zamanda 10 katına çıktı. UST için projede gerekli nakit kalmamasıyla birlikte proje de güvenilirliğini kaybetmiş oldu.

Proje, daha kötü günleri doğuracak

Değeri bir günde neredeyse tamamen sıfırlanan proje, kendisiyle ve üreticileriyle birlikte pek çok kripto para yatırımcısını da batırdı. Bu sebeple LUNA ve UST’nin geleceği pek çok yatırımcı için merak konusu. Ancak gelecek konusunda net bir şey söylemek mümkün olmuyor. LUNA’nın toparlanması için öncelikle USt’nin yeniden 1 dolara çekilmesi gerekiyor. Bunun için de dışarıdan aktarılacak yüklü miktarda paraya ihtiyaç var. Terra projesi UST’yi yeniden 1 dolara sabitlemesi halinde kaybını bir nebze olsun azaltabilir. Ancak kısa vadede Terra LUNA’yı daha kötü günlerin beklediği aşikar.

Yorumlar (0)