Kredi kartı kullananlar dikkat! Yüzde 85 arttı...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Visa'nın 3’üncüsünü düzenlediği "Kartlı Harcamalar Analizi"nde, 2022’nin ilk çeyreğinde aylık kartlı harcamalar ortalaması, geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 85 arttı. Dünyada Kovid-19 aşılamalarının başladığı 2021 itibarıyla Türkiye'de kartlı harcamalar, ABD, İsveç ve İtalya gibi ülkelere oranla daha yüksek oranda artış yaşadı.

EKONOMİ 27.07.2022, 15:57 27.07.2022, 16:12
Kredi kartı kullananlar dikkat! Yüzde 85 arttı...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Visa, koronavirüs salgınıyla başlayan süreçte Türkiye’de gerçekleşen kartlı harcamaların araştırıldığı analiz çalışmasının 3’üncüsünü kamuoyuna açıkladı. Kartlı Harcamalar Analizi’nin üçüncüsünde 2020, 2021 ve 2022’nin ilk 3 ayını işaret eden kıyaslamalar yapılıyor.

Kartlı harcamalarda artış var

Sonuçlara göre Türkiye’deki harcamaların, 2021 yılının yaz aylarından başlamak üzere aşılanmanın yaygınlaştırılması ve normalleşmenin hızlanması ile arttığı görülüyor. 2020 senesi ile kıyaslandığında ise 2021’de kartlı harcamaların, sene bazında %55 civarında arttığı görülüyor. Salgının başlaması ile birlikte düşüş yaşayan isteğe bağlı tüketim harcamaları, 2021 yılının Mayıs ayı sonrasında gelişen normalleşme süreci ile birlikte artarak temel ihtiyaç harcamalarına ulaşıyor. 2022’nin ilk çeyreğinin kartlı harcamaların aylık ortalamasının bir önceki seneye oranla yüzde 85 civarında büyümesi de dikkat çekiyor.

Kartlı Harcamalar Analizi’nde salgın süresi boyunca farklı yaklaşımlar takip eden ABD, İsveç ve İtalya ile Türkiye’nin kıyaslamaları da bulunuyor. Söz konusu 3 ülke ile kıyaslandığında, Türkiye’nin kartlı harcamalar açısından Haziran 2021 sonrasında özellikle diğer ülkelerin üstünde bir iyileşme sürecine girdiği, 2022’nin ilk çeyreğinde de bunun artarak devam ettiği anlaşılıyor. Öte yandan bütün ülkelerin aynı süreçte bir iyileşme trendine girdiği ve 2021 yılının ikinci yarısı itibarıyla özellikle harcamaların reel büyümeye geçtiği belirtiliyor.

“E-ticaretin yükselişi sürüyor”

Türkiye’de 2021 ve 2022 senelerinin ilk çeyreği kartlı harcamalar bakımından karşılaştırıldığında, banka kartı harcamalarının %118, e-ticaretin %90 büyümesi, temassız ödemelerin ise 3 katına çıkması, bu konuda devam eden büyümenin altında bulunan yapı taşlarının değişmediğine dikkat çekiyor. Bir önceki senenin aynı dönemine oranla e-ticaretteki büyümenin %72’den %90’a çıkması, trendin kalıcılığını gösteriyor. Bir diğer dikkat çeken oran, ticari kredi kartlarıyla gerçekleştirilen harcamaların da bu süreçte %94 büyümüş olması olarak görülüyor.

2020 ve 2021 senelik bazda kıyaslandığı zaman kartlarla yapılan harcama miktarlar, kredi kartlarında ise %47, banka kartlarında %62 büyüme yaşadı. Pandemi sürecinde banka kartları online ve temassız alışverişlerde de daha çok kullanılmaya başlandı.

“Bütün sektörlerde toparlanma var”

Analizde, ayrı ayrı sektörler kapsamında yaşanan kartlı harcamalar da ele alınıyor. 3. Kartlı Harcamalar Analizi, 2021 yılının Mayıs ayı sonrasında sınırlamaların kalkması ve normalleşme aşamasına geçilmesi ile birlikte bütün kritik sektörlerin toparlanma eğilimine girdiğine işaret ediyor. 2021 yılında bir önceki yıla oranla bilhassa seyahat (%116), yeme-içme (%81) ve aksesuar-giyim harcamalarında (%58) önemli bir artış görülüyor. 2022’nin ilk çeyreğinde seyahat harcamalarında %201 büyüme görülürken, bu oran yeme-içmede %225 olarak öne çıkıyor.

İlk iki Harcamalar Analizi, salgın kısıtlamalarının yemek (restoran) sektöründe özellikle düşüşe yol açtığı ardından paket servis dönemine geçen ve internet yoluyla sipariş alan işletmelerin dijital dönüşüme uyum yoluyla toparladığını ortaya koymuştu. Son Harcamalar Analizi de normalleşme aşamasına geçilmesiyle beraber Mayıs 2021 itibarıyla yemek sektöründe ciddi bir toparlanma yaşandığını ve 2022’de bunun devam ettiğini gösteriyor.

“Hisarcıklıoğlu: Değişen koşullara hızlı uyum sağlıyoruz”

Araştırmadan gelen sonuçlarla ilgili konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “27 Haziran’da Dünya KOBİ Günü’nü kutladık. Uzun zamandır söylüyoruz, ülkemizde KOBİ’ler, büyümenin motoru, ekonomimizin bel kemiği, istihdamın itici gücü, sosyal ve ekonomik kalkınmanın temel taşları olarak görülüyorlar. Çok dinamik ve güçlü bir KOBİ altyapımız mevcut. Böylecek değişen şartlara çok hızlı bir şekilde uyum sağlayabiliyoruz. Kartlı harcamalar raporunda da bunun yansımasını temassız harcamaların ve e-ticaretin harcamaların yükselişinden de anlayabiliyoruz” sözlerini kullandı.

Sözlerine devam eden Hisarcıklıoğlu, “Rapor, aylık kart harcamalarının 2022 senesinin ilk çeyreği itibarıyla bir önceki yıla oranla %85 civarında büyüdüğünü, yeme içme ve seyahat harcamalarında %200’ün üstünde bir büyümenin gerçekleştiğini anlıyoruz. Bunlar çok önemli oranlar.”

Visa Genel Müdürü Tezel: “Harcamalarda büyüme trendi sürüyor”

Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel ise “Visa ve TOBB’un Kartlı Harcamalar Analizi, salgın ile beraber yaşanan değişimi ortaya koyması bakımından yararlı bir rehbere dönüştü. Salgının birinci ve ikinci dalgasının, daha sonra ise normalleşme dönemini kartlı harcamalar bakımından düzenli bir şekil değerlendirildiği araştırmamızın 3’üncüsü gösteriyor ki 2021’den itibaren diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’de harcamalar, daha hızlı bir şekilde toparlandı. 2022’nin ilk çeyreğinde pozitif trend, artarak devam etti. Online harcamaların 2021 yılında da kayda değer bir ivmeyle büyümesi, temassız ödemelerin artışı, banka kartı miktarındaki yükseliş, kartlı harcamalar bakımından 2021 yılına da damga vurdu. Türkiye’nin güçlü ödeme altyapısı ve bütün sektörel oyuncuların hızlı adaptasyon yeteneği salgın sürecinde daha da belirginleşti. Visa olarak biz de bütün bu süreç boyunca ihtiyaçlardan hareketle geliştirdiğimiz çözümlerle ekonomimize katkı sağlamaya devam ettiğimizi düşünüyoruz” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)