Köprü ve otoyollara dinamik ücret geliyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, köprü ve otoyollarda "dinamik fiyatlandırma" modeline geçecek. Oluşturulacak talep-yönetim sistemiyle, talebin az olduğu zamanlarda vatandaşın, otoyol ve köprüleri daha ucuza kullanabilmesi hedefleniyor.

EKONOMİ 07.11.2019, 10:00 07.11.2019, 10:11
Köprü ve otoyollara dinamik ücret geliyor!

Köprü ve otoyol ücretlerine ilişkin yeni düzenleme, 2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer aldı. Söz konusu programa göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2020 yılında köprü ve otoyol fiyatlarının anlık değişkenlik gösterebileceği "dinamik fiyatlandırma"ya ilişkin çalışmalara başlayacak.

Çalışmalara ilişkin sunulan raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Otoyol ve köprülerde dinamik fiyatlandırma ile talep yönetimi sistemi hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalara başlanacak. Ulaştırma sisteminin sürdürülebilirliği ve mevcut altyapının verimliliğini teminen talep yönetimi benimsenecek, ulaştırma yatırımları verimlilik odağında rasyonelleştirilecek."

Dinamik fiyatlandırma nedir?

Dinamik fiyatlandırma modeli, Avrupa'da da kullanılan bir sistem. Bu modelde kullanıcıların talebi 7 gün 24 saat boyunca özel yazılımlar aracılığıyla izleniyor. Ücretlendirme stratejisi de bu yazılımlar aracılığıyla talebin yoğunluğuna ya da azlığına göre değişkenlik gösterebiliyor. Havayolu şirketleri tarafından da kullanılan yöntemle, işletmecinin zararına neden olmadan köprü ve otoyolların daha az yoğun dönemlerde daha ucuza kullanılabilmesi hedefleniyor.

Karayollarına ilişkin kararlara da yer verildi

Sö konusu raporda karayollarına ilişkin yapılacak çalışmalar hakkındaki kararlara da yer verildi. Bu kararlara göre, karayolu ağında bakım ve onarım hizmetlerinin daha çok özel kesim marifetiyle performans esaslı sözleşmelerle gerçekleştirilmesi için gerekli kurumsal ve hukuki düzenlemelere ilişkin çalışmalar gerçekleştirilecek. Trafik güvenliği konusunun güvenli sistem yaklaşımı temelinde yönetilmesini teminen sadece karayolu trafik güvenliğinden sorumlu bir yapının oluşturulmasına ilişkin kavramsal çerçeve, program ve kurumsal yapının tasarımı da yapılacak.

İçişleri Bakanlığının sorumluluğunu üsteleneceği yeni yapılanmanın içerisinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da bulunacak.

Diğer yandan ulaştırma sektöründe bulunan projeler, trafik hacmi ilerleme ve ihale durumu gibi kriterler dikkate alınarak verimlilik odağında gözden geçirilecek ve yapılabilirliğini kaybetmiş projelere son verilecek.

Yorumlar (0)