Kavcıoğlu: “Rezervlerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz”

TCMB Başkanı Kavcıoğlu bugün yatırımcılarla video konferans yoluyla bir araya geldi. Merkez Bankası, rezervler ve ekonomik durum hakkında açıklamalarda bulunan Kavcıoğlu, rezervlerin güçlendirileceği konusunu gündeme taşıdı ve stratejinin aynı kararlılıkla devam edeceğini dile getirdi.

EKONOMİ 24.03.2022, 15:03 24.03.2022, 17:47
Kavcıoğlu: “Rezervlerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz”

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcılarla gerçekleştirilen toplantıya video konferans yöntemiyle katıldı. Rezervler, Merkez Bankası ve ekonomik durum hakkında değerlendirmelerde bulunan Kavcıoğlu, ekonomik stratejilerin aynı şekilde devam edeceğine dair sinyaller verdi. Ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Kavcıoğlu, ilk çeyrekte güçlü şekilde büyüme gerçekleştiğini de sözlerine ekledi. 

“KDV indiriminin enerji fiyatlarını dengeleyeceğini düşünüyoruz”

Kavcıoğlu’nun ifadeleri şu yöndeydi: “Kademeli enerji tarifesi ve KDV indiriminin enerji fiyatlarını dengeleyeceğini öngörüyoruz. Yönlendirilen ve yönetilen enerji kalemleri dışında tüketici ve üretici fiyatları da büyük ölçüde değişim yaşadı. Son dönemde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) makasının ham verilerin gösterdiğinden düşük olduğunu gördük. Liralaşma stratejimiz, fiyat istikrarında asli unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Cari dengede beklediğimiz sapmalar, enerji fiyatlarından kaynaklanmaktadır.”



“Son bir senedir uyguladığımız stratejiye devam edeceğiz”

“Son bir senede uyguladığımız proaktif rezerv yönetimi stratejisini son dönemlerde çeşitlendirdik. Bu kapsamda rezervlerimizi özellikle son dönemlerde istikrarlı şekilde artırdık. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olarak rezervlerimizi aynı kararlılık doğrultusunda güçlendirmeye devam edeceğiz. Uzun vadeli yatırım kredilerini önemsiyor ve bireysel kredilerin yavaşlamasının da enflasyondaki düşüşü desteklediğini öngörüyoruz. Baz etkilerinin kalkmasıyla birlikte ise dezenflasyonist süreç başlamış bulunmakta.” 

“Enflasyon gelecek aylarda tek rakama düşecek”

TCMB Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürü Orhun Sevinç, Kavcıoğlu’nun konuşmasının ardından bir sunum gerçekleştirdi. Bu sunumda, Ukrayna-Rusya’ya olan ihracat etkinliği, ihracatçıların Pazar değiştirmek esneklikleri, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine yapılan ihracatlardaki kayıpların telafisi gibi konular işlendi. Sevinç, 2022 senesindeki turizm gelirlerinin salgın öncesindeki seviyelere ulaşacağının öngörüldüğünü ifade etti. 

TCMB Para Politikası Kurulu Üyesi Mustafa Duman, enflasyonun geçici ve dışsal faktörler sebebiyle yükseldiğini ifade ederek “enflasyon verilerinin sene sonuna doğru gerileyeceğine ve 2023 itibarıyla da tek haneye düşeceğine değindi.”

Yorumlar (0)