Kanadalı şirket, Türkiye’ye uygulanan ambargo nedeniyle iflasını açıkladı

Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını geri almak için operasyon sürdürdüğü dönem Ermenistan’tan yana tavır alan Kanada hükümetinin ambargo uygulamasıyla müşterisi Türkiye’ye kamera sistemleri ile İHA motoru satamayan Telemus Systems isimli şirket iflas başvurusu yaptı.

EKONOMİ 27.10.2021, 17:03
Kanadalı şirket, Türkiye’ye uygulanan ambargo nedeniyle iflasını açıkladı

Telemus Systems adını taşıyan ve savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren şirket Kanada hükümetinin ambargo uygulaması sonrasında iflas ettiğini açıkladı. İflasın ilanı birlikte şirketin üzerinde kalan borcun miktarı da belli oldu.

 Azerbaycan’ın 30 sene boyunca işgal altında olan topraklarını geri almaya çalıştığı süreçte yürütülen operasyonlarda Türkiye’nin tedarik ettiği İHA ve SİHA’lar tüm rüzgarı Azerbaycan’ın lehine çevirdi. İnsansız hava araçlarının yoğun olarak kullanıldığı operasyonlarda her gün büyük başarılara imza atıldı ve Ermenistan ordularına ağır kayıplar verildi. Bunun sonucunda 44 gün gibi kısa bir sürede Dağlık Karabağ da geri alınmış oldu.

 Bu dönemde Kanada hükümeti, Ermenistan’ın tarafında yer alarak Türkiye’ye ambargo uygulamaya karar verdi. Özellikle savunma sanayinde faaliyet gösteren şirketler, Türkiye’ye elektro-optik ve kızılötesi kameralar ile İHA motoru göndermedi.

Arkasında büyük bir borç çıktı

Kanada hükümetinin kararları neticesinde bu durumdan olumsuz etkilenen Telemus Systems firması iflas ettiği açıklamasını yaptı. Türk Havacılık ve uzay Sanayii firmanın müşterisi konumunda bulunuyordu.

Uluslararası pazarda gözetleme, istihbarat ve keşif sistemlerinin tasarımı konularında çalışmalar yürüten Ontario merkezli şirket, ağır ekonomik faturaya dayanamadı ve 24 Ağustos’da iflas başvurusu yaptı.

 Firma iflas başvurusunda 638.6 bin dolarlık bir borç kaldığını beyan etti. Bu miktarın yaklaşık 121 bin dolarlık kısmının CM Computer adlı bir şirkete, geri kalanının da çalışanlara olduğu belirtildi.

7 ayda ‘0’ kazanç

Geçtiğimiz yıl içerisinde alınan bu yaptırım kararları sonucunda 360 bin dolar zarar uğradığını açıklayan Telemus Systems’in bu yılın ilk 7 ayındaki kazancı ise ‘0’ olarak beyan edildi. Kanada hükümetinin ambargo kararının altında ezilen şirket yaklaşık 1.1 milyon dolar zarar uğradığını bildirdi.  

Kanada satmayınca Türkiye yaptı

Bu gelişmeler üzerinde son 20 yıldır savunma sanayindeki atılımlarla adını söz ettiren Türkiye’de Kanada’nın bu hamlesi üzerine yerli imkanlarla çalışmaya başladı. Bu sayede Aselsan’ın geliştirdiği ve insansız hava araçlarına kolaylıkla monte edilebilen elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi ‘Cats’ sayesinde Kanada’dan ithal etmesine gerek kalmadı ve böylelikle bu alandaki dışa bağımlılık sona erdi.

Yorumlar (0)