Kamu-Sen Başkanı'ndan memur ve memur emeklilerini sevindiren talep

Ülke genelinde çalışan kesimlerin 2022’de ne kadar maaş alacağı konusunda görüşmeler devam ederken memurlar, kendi maaşları için zam taleplerini belirtti. Memur kesimi, alacakları zamlara ek olarak her maaşa biner TL zam yapılması gerektiğini ifade ediyor. 

EKONOMİ 22.11.2021, 13:58 22.11.2021, 14:06
Kamu-Sen Başkanı'ndan memur ve memur emeklilerini sevindiren talep

Çalışan kesimlerin 2022 senesinde alacakları maaşlar görüşülmeye devam ediliyor. Aralık ayında belirlenecek olan zamlar öncesinde heyecan dorukta iken artışlar büyük oranda enflasyon rakamlarına göre belirlenecek. Zam uygulanmış maaşın ilkini Ocak 2022’de alacak olan memurlar, sene içerisinde düzenlenecek ve zamlanacak ikinci maaşlarını ise Temmuz 2022‘de alacaklar.   

Memur maaşlarına 2021’de yapılan ikinci zamla birlikte en yüksek maaşlar Temmuz 2021’de alınmaya başlandı. O dönemden günümüze kadar ise tüketici enflasyonu 6,73’e ulaştı. Tüketici fiyat endeksi kasım ve aralık aylarında, geçen seneki kadar artarsa 2022 senesi başında memur ve memur emeklilerinin yüzde 5 oranında olan toplu sözleşme zamlarına ek olarak yüzde 7,5 enflasyon farkı da alması gündemde. Böylece 2022 Ocak ayı için memur ve memur emeklilerinin alacakları zam oranları yüzde 12,5’i bulacak. 

Zam pazarlıklarından önce memurlardan yeni talep 

İlgili bakanlıklar ve kurumlar arasında şu anda asgari ücret görüşmeleri yapılıyor. Memur ve memur emeklilerine yapılacak zamların toplantılarına ise henüz başlanmadı. Bu toplantıların, aralık ayında başlaması öngörülüyor. Buna karşın henüz görüşmeler başlamadan memurlar adına Türkiye Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci, yeni bir talepte bulundu.  

Başkan Kahveci, alım gücünün yükseltilmesi için memur ve memur emeklilerine, yüzde 12,5’luk zam oranına ek olarak 1000 TL ek zam ve yüzde 3 refah payı verilmesini talep eden şu mesajını yayınladı: “6. Dönem Toplu Sözleşmesi ile memurların ve memur emeklilerinin maaşlarına, 2022’nin ilk 6 ayı için yüzde 5; ikinci 6 ayı için ise yüzde 7 ve enflasyon farklarından oluşan zamlar yapılmıştı. Gerek açıklanan enflasyon rakamları gerekse yatırım araçları karşısında memur ve memur emeklilerinin maaşlarının erimesi sebebiyle yapılan zamların yetersiz kaldığı açıktır.” 



Son dönemlerdeki fahiş zamlar sebep olarak gösterildi 

Kahveci: “Son dönemde birçok hizmet ve ürüne yapılan fahiş zamlar gösteriyor ki desteğe en çok ihtiyaç duyan kesimlerin başında maaşları, enflasyonun dahi altında kalan memurlar ve memur emeklileri geliyor. Oluşan mağduriyetleri gidermek, temel ve vazgeçilmez harcamalar karşısında eriyen maaşları telafi etmek, alım gücünü yükseltmek ve enflasyona yenik düşmemek amacıyla kamu görevlileri ve emeklileri için destek paketi açıklanması ve maaşlara ek olarak 1000 TL artırım yapılması zorunlu hale gelmiştir.” 

Yüzde 3 refah payı istendi 

Kahveci: “Artan milli gelirin adil biçimde paylaşılması ve gelir dağılımında adaletin sağlanması için kamu görevlileri ve emeklilerinin maaşlarına, enflasyonun da üzerinde zam yapılmalıdır. Bunun için de yapılması gereken, her sene oransal artışlardan bağımsız olarak yüzde 3 refah payı verilmesidir. Bu pakette yer verdiğimiz sorunlar çözüldüğünde, çalışma hayatında ciddi rahatlama olduğu gözlemlenecektir. Konfederasyon olarak Sayın Cumhurbaşkanı’ndan başta refah payı ve ek zam olmak üzere, patenti bize at olan ‘Memur Paketi’ içinde yer alan tüm konuları görüşmek amacıyla randevu talebinde bulunduk. Talebimize olumlu yanıt gelmesi ve Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmemiz durumunda paket içerisinde yer alan konuları kendisine ileteceğiz ve kapsamlı bir dosya şeklinde sunacağız.” 

Yorumlar (0)