İşçi, işveren ve hükümet üçgeninde asgari ücret zammının ilk eşiği geçildi

Milyonları ilgilendiren 2022 asgari ücret zammının belirlenmesi yönünde ilk toplantı bugün yapıldı. Resmi açıklama henüz yapılmazken taraflar, büyük oranda ortak paydada buluştuklarını belirtti. Asgari ücret zammı görüşmeleri için diğer üç toplantının da 10 Aralık’tan önce yapılması bekleniyor. 

EKONOMİ 01.12.2021, 16:54 01.12.2021, 16:59
İşçi, işveren ve hükümet üçgeninde asgari ücret zammının ilk eşiği geçildi

2022 asgari ücret zammını belirleme yönündeki ilk adım bugün resmi olarak atıldı. Ekim ayından bu yana görüşülen “Ne kadar olacak?” konusu, gayri resmi pek çok açıklamayı beraberinde getirmişti. “Emeğin korunacağı bir asgari ücret oranı belirlenecek.” şeklinde sık sık açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bu konuda kararlı olduklarını sık sık dile getirdi.  

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ise bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında toplandı. Bakanlık’ın Reşat Moralı Salonu’nda yapılan ilk toplantıda işçi tarafını Türk-İş temsil ederken işveren tarafını da TİSK temsil etti. Türk-İş heyetinin başkanlık koltuğunda Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat; işveren heyeti başkanlık koltuğunda ise Genel Sekreter Akansel Koç oturdu.  

Vedat Bilgin ve heyetinin katıldığı toplantıda asgari ücretin son dönemlerde kamuoyunda sık sık tartışıldığı; asgari ücret alan çalışan sayısının 6 milyon civarında olması sebebiyle çıkacak sonucun oldukça önemli olduğu kaydedildi. Görüşmelerin 4 oturumda tamamlanacağını belirten Bakan Bilgin, sonraki görüşmelerin de kısa sürede yapılacağını aktardı. 

İşverenler, 3500-3750 TL arası maaş olmasını istiyor 

Bakan Bilgin, işletmelerle yapılan anketlerin sonuçlarını paylaştı. Belirlenen sonuçlara göre işletmelerin yüzde 33,9’u asgari ücretin 3500-3750 TL arasında olması gerektiğini düşünüyor. İşletmelerin yüzde 13’ü ise asgari ücretin 3750-4000 TL arasında olması kanaatinde. Yüzde 19’luk kesim ise asgari ücretin 3250-3500 TL arasında olmasının makul olduğuna karar vermiş bulunuyor. 



İşçiler, 3750-400 TL arası maaş olmasını istiyor 

Çalışanlar arasında yapılan “Asgari ücretli işinizin yanı sıra ek iş yapıyor musunuz?” sorusuna cevap veren işçilerin yüzde 87’si “hayır” cevabını verirken yüzde 13’ü “evet” yanıtını aktardı.  

Yeni dönemde asgarin ücretin ne kadar olması gerektiği hakkında işçi kesiminde yapılan ankette ise yüzde 37,3’Lük kesim 3750-4000 TL arasında beklentilerinin bulunduğunu ifade etti. Çalışan kesimin yüzde 13’ü maaşlarının 4000-4500 TL arasında olması gerektiğini düşünürken yüzde 21,8’lik kesim ise maaşların 4500 TL üzerinde olmasını istiyor. 

Çalışan kesimde yapılan üçüncü anket sorusu ise “Ailenizde sizden başka çalışan var mı?” idi. Bu soruya katılımcıların yüzde 61’i “hayır”, yüzde 39’u ise “evet” yanıtını verdi. 

Asgari ücretin artırılmasının işten çıkarmalara sebep olacağını düşünüyor musunuz, sorusuna ise katılımcıların yüzde 59,7’si “hayır”, yüzde 40,3’ü “evet” cevabını verdi. 

Hükümet kanadında asgari ücret 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücretle ilgili şunları aktardı: “Memurlarımıza ve kamu işçilerimize verdiğimiz zamlarla, vatandaşlarımızı enflasyona yenik düşürmemek konusunda çaba gösteriyoruz. İnşallah asgari ücrette de vatandaşlarımızın yüzünü güldüreceğiz.” 

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: “Cumhurbaşkanımız, vatandaşlarımızın enflasyona ezdirilmemesi konusunda çok hassas. Asgari ücret konusunda gereken hassasiyet gösterilecek.” 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: “Çalışanlarımızın emeğini enflasyon karşısında korumaya gayret ediyoruz. Asgari ücret zammının seviyesini bu doğrultuda belirleyeceğiz.” 



Çalışan kesimin isteği 

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücret istekleri doğrultusunda ortak yazılı açıklamada bulundu ve şunları kaydetti: “Asgari ücret, işçinin ve ailesinin, günün sosyal ve ekonomik koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruna yakışacak düzeyde olması gerekir. Asgari ücret, insanın yaşamını sürdürebilmesi için gereken gelir kaynağının asgari karşılığıdır.” 

İşveren kesimin isteği 

İşverenler ise maaşlar üzerindeki vergilerin azaltılmasını talep ediyor. TİSK (Türkiye İşveren Sendikalar Konfederasyonu), ücret üzerindeki verginin kademeli olarak düşürülmesinin hem işveren hem de işçi üzerindeki baskıyı azaltacağını ve bunun da tek formül olduğunu kaydediyor. 

Asgari ücrette beklenen zam oranları 

Mevcut durumda asgari ücret brüt 4203 TL 56 kuruş iken net 2835 TL 90 kuruş. Ekonomik pahalılık sebebiyle beklenti, önceki senelere göre ise daha yüksek. 2022 asgari ücretin belirlenmesi konusunda aylık enflasyon oranı baz alınacak. Zam döneminin hemen öncesinde konuşan Prof. Dr. Cem Kılıç, asgari ücrete yapılacak zammın yüzde 25-30 arasında olacağını ifade etmişti.

Yorumlar (0)