İcra ve İflas Yasası Meclis'ten geçti

'İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', Meclis'te kabul edildi.

EKONOMİ 09.06.2021, 23:15 10.06.2021, 16:12
İcra ve İflas Yasası Meclis'ten geçti

Meclis Genel Kurulu’nda 'İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' görüşmeleri düzenlendi. Görüşmelerin ardından kanun teklifi kabul edildi. 

Yasalaşan teklifin maddeleri

Teklife göre; 

  • İflas idaresinin 3 kişiden oluştuğu kanun metninde yer alıyor. Eklenecek olan fıkra ile, iflas idare personelleri, bilirkişilik kurullarınca oluşturulan iflas idare memurları tarafından bizzat seçilecek. Bu yolla seçilen iflas idare personellerinin birinin yeminli mali müşavir veyahut serbest muhasebeci mali müşavir, diğerinin ise hukukçu olması mecburiyeti bulunacak.
  • Ekonomik ve ticari bütünlük arz eden bir bütün halinde satıldığı durumda daha yüksek gelir elde edileceği anlaşılan hak ve mallar bir bütün olarak satılacak.
  • Rehinli olan malın konkordato projesine göre işletme tarafından kullanılması düşünülmüyor veyahut kıymeti düşecek ya da muhafazası masraflı olacak ise mahkeme veyahut alacaklı kurulunun görüşü doğrultusunda satışına müsaade edilecek.
  • Borçlu, mahkeme izni olmadan mühlet kararından itibaren kefil olamayacak, rehin tesis edemeyecek, karşılıksız tasarruflarda bulunamayacak. Taşınmazını, işletmenin çalışmalarının sürdürülebilmesi için önem arz eden taşınırını ve işletmenin sürekli tesisatını devredemeyecek.
  • Konkordato süreci iflasla neticelendiği taktirde, iflas kararını açıklayan mahkeme tasfiyenin basit veyahut adi tasfiye usulü doğrultusunda gerçekleşmesine ve gerektiğinde adi tasfiyenin komiserlerce yerine getirilmesine karar verecek.
  • Kredi kurumlarınca verilen krediler de dahil olmak kaydıyla geçici mühlet kararının ardından komiserin müsaadesiyle akdedilmiş borçlar, adi konkordatoda konkordato koşullarına tabi tutulmayacak.
  • Yapı kullanım izin belgesi hazırlanan tüm yapıların cins değişikliği işlemleri resen gerçekleşecek.
  • Tapu müdürlükleri arazi ve binanın devir ve ferağında tapu ve kadastro harcının matrahında önem arz eden emlak değer vergisi ile emlak vergisi borcunu ilişki belediye tarafından sağlanan sistem üzerinden sanal ortamda sorgulayacak.
  • Değer kaybı tazminatı aracın kullanılmışlık seviyesi, piyasa değeri, hasara maruz kalmış parçaları ile hasar bedeli dikkate alınarak, destekten mahrum kalma tazminatı hayat tablosu ve zorunlu mali sigorta sorumluluk sigortası genel koşullarında yüzde 2’yi geçmemek üzere, devamlı sakatlık tazminatı yüzde 2’yi geçmemek üzere hesaplanacak.

Yorumlar (0)