Fırsatçılar durmuyor! Konut fiyatları aldı başını gitti

Düşük faizli kredi destek paketlerinin hayata geçirilmesinin ardından konut fiyatlarına yapılan zam, yüzde 30'a ulaştı. 

EKONOMİ 10.07.2020, 10:48
Fırsatçılar durmuyor! Konut fiyatları aldı başını gitti

Kamu bankaları, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle neredeyse durma noktasına gelen ve azalan tüketimin artırılması amacıyla düşük faizli kredi destek paketlerini hayata geçirmişti. Konutta aylık faizin yüzde 0,64'e çekildiği duyurulmuştu.

Aynı şekilde tatil kredisinde faiz yüzde 0,67'ye, taşıt kredisinde ise yüzde 0,49'a çekilmişti. 

Türkiye'de vatandaşların en fazla konut kredisiyle ilgilendiği biliniyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı olan Nizameddin Aşa, faiz oranları bildirilmeden önce konut fiyatlarına yüzde 10 oranında zam uygulandığını ifade etti. 

"Arz-talep dengesi değil, suni fiyat artışı"

Haziran ayının bitimine doğru zam oranlarının yüzde 30'a çıktığını kaydeden Aşa, söz konusu zammın arz-talep dengesi nedeniyle ortaya çıkmadığını, bunun suni bir fiyat artışı olduğunu söyledi. 

Aşa, konut kredilerinin vatandaşlar için artık avantajlı olmadığına dikkat çekerek, fiyatların artması nedeniyle birçok vatandaşın konut kredisinden vazgeçtiğini kaydetti.

"Kredili konut satışı beklenenden az oldu"

Toplam kredili konut satışının 1-27 Haziran döneminde 93.704 olarak gerçekleştiğini belirten Aşa, suni fiyat artışları olmasaydı bu satışların 150.000'e ulaşmasını beklediklerini anlattı. 

"İlanları karşılaştırın"

Aşa, 27 Mayıs gününden önce verilen ilan ile 27 Mayıs gününden sonra verilen ilan arasında fiyat farkının olması halinde kesinlikle ilanların çıktılarının alınıp Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile kamu bankalarının genel müdürlüklerine yollanması gerektiğini, böylece bu firmalar için kredi çıkmayacağını ifade etti.

Yorumlar (0)