FED Başkanı Powell konuştu, piyasalar inişe geçti!

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'ın "Enflasyonu istediğimiz seviyelere çekene kadar sıkılaştırılmış para politikasını uygulamaya devam edeceğiz." şeklindeki açıklamasının ardından küresel piyasalar düşüşe geçti. İşte Powell'ın açıklamalarından yansıyanlar ve piyasalardaki güncel görünüm...

EKONOMİ 27.08.2022, 00:32 Hakan Öksüz
FED Başkanı Powell konuştu, piyasalar inişe geçti!

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, küresel ekonomik görünüm hakkında Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda konuşma yaptı. Enflasyona karşı verdikleri mücadelenin devam edeceğini belirten Powell, piyasaların negatif yönlü hareketler sergilemesine neden oldu. 

Piyasalar düşüşe geçti

Dow Jones endeksi haftalık kapanış öncesi 1.000 puandan fazla değer kaybederek 32.283,40 puana düştü. S&P 500 endeksindeki kayıp 3,37'yi buldu. Nasdaq endeksi ise yüzde 3,94 değer kaybetti. Kripto piyasasında da benzer düşüşler görüldü. Piyasanın öncü kripto varlığı olan Bitcoin (BTC), 21 bin 400 dolar civarından 20 bin 500 bandına geriledi.

"Fiyat istikrarı sağlanamazsa daha kötü olacak"

Temel hedeflerinin enflasyonu yüzde 2 bandına çekmek olduğunu kaydeden Powell, "Fiyat istikrarını sağlamak için zamana ihtiyacımız var. Arz-talep dengesini daha iyi duruma getirmek istiyoruz. Yüksek faiz oranları ve büyümenin yavaşlamasının halka bir süre acı vereceğinin farkındayız. Bunun gibi önlemlerle enflasyonu düşürmeye çalışıyoruz. Zira fiyat istikrarı sağlanamazsa çok daha büyük acılar yaşanabilir." dedi.

"70 ve 80'li yıllardan çok fazla şey öğrendik"

Para sıkılaştırma politikasının bir süre daha devam etmek zorunda olduğunu aktaran Jerome Powell, "Görünüme bağlı olarak eylül ayındaki faiz kararını duyuracağız. Uyguladığımız para politikasını, 70 ve 80'li yıllardaki istikrarlı enflasyon döneminden öğrendik. O dönemde edindiğimiz tecrübe, şu anki politikamızın doğru olduğunu gösteriyor. Enflasyonu hedeflerimize düşürene kadar bu politikayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı. 

FED'in eyalet yöneticileri ne diyor?

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, eylül ayında 50 baz puanlık faiz artışı kararının gelebileceğine inanıyor. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker'a göre enflasyonu düşürürken bir taraftan da işsizlik ve resesyonu tetiklememek mümkün. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faiz oranlarının aşması gereken oranın yüzde 4 olduğunu belirtiyor.

Yorumlar (0)