Enflasyonun tek hanelere gerilemesi bekleniyor!

Reuters'in anketine göre Eylül ayında enflasyonun kısa bir süre için tek hanelere gerilemesi bekleniyor.

EKONOMİ 30.09.2019, 18:26 01.10.2019, 13:21
Enflasyonun tek hanelere gerilemesi bekleniyor!

Reuters'in haberine göre, enflasyonun Eylül ayında sert bir şekilde yüzde 9,6'ya düşmesi bekleniyor. Bugün yapılan açıklamada ankette, fiyatlar geçen yılın aynı ayındaki fiyat artışının ardından "baz etkisi" sayesinde iki yıldan fazla bir süredir tek haneli rakamlara ulaşıldığı belirtildi.

Eylül ayında beklenen sert düşüşün ardından enflasyonun yıl sonuna doğru toparlanması bekleniyor.

Bir önceki yılın aynı ayında, Türkiye’nin döviz krizinin yaşanmasıyla birlikte enflasyon yüzde 24,5’e yükselmişti. Geçen yılın ekim ayında enflasyon, 15 yılın en yüksek seviyesini (yüzde 25) gördü ve Türk Lirası değerinin neredeyse yüzde 30'unu ABD doları karşısında kaybetti.

Yüksek faiz oranları ve yavaş talep, enflasyonu geçen sonbahardan bu yana düşürdü ve Ağustos ayında sadece yüzde 15'in üzerine çıktı.

15 ekonomistin, Reuters anketinde Eylül ayı yıllık enflasyon tahminine ilişkin medyan tahminleri yüzde 9,6; tahminler yüzde 10,60 ile yüzde 9,10 arasında değişiyordu.

Aylık enflasyon oranı için medyan tahmin yüzde 1,30, tahminler ise yüzde 2,25 ileyüzde 0,8 arasında gerçekleşti.

İş Portföy'un baş ekonomisti Nilüfer Sezgin "Enflasyonda yıllık bazda keskin bir düşüş olacak. Bunun nedeni, geçen yılki sıra dışı yükselişin denklemden kaldırılması ve bunun yerine daha düşük bir oran olması." dedi. Sezgin, baz etkisi nedeniyle enflasyonun Ekim ayında daha da düşebileceğini, ancak ertesi iki ay içinde yılın yüzde 12,5 ile sona ermesinin beklendiğini sözlerine ekledi. Buna ek olarak, Sezgin, Eylül ayındaki beklenen düşüşün gıda ve giyim fiyatlarındaki minimum artışlarla desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Yıl sonunda enflasyona ilişkin medyan tahminler yüzde 13,30, tahminler yüzde 14,10 ileyüzde 11,10 arasında değişiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül ayı enflasyon verilerini 3 Ekim’de açıklaması bekleniyor.

Yorumlar (0)