En uzun tren kardeş ülkelere doğru yola çıktı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'de üretilen ihracat malzemelerini Azerbaycan-Kazakistan-Türkmenistan ve Özbekistan’a götürecek olan ve 82 konteynerden meydana gelen 940 metrelik dev trenin Kars’tan Gürcistan istikametine doğru hareket ettiğini duyurdu. Bakan Karaismailoğlu, ihracat ürünlerini taşıyan trenin, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) hattının açılışından beri en fazla yükü taşıyan en uzun tren olduğunu söyledi. 

EKONOMİ 18.04.2020, 09:59 18.04.2020, 10:03
En uzun tren kardeş ülkelere doğru yola çıktı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele önlemleri dâhilinde birçok ülkenin dış ticaretinin aksadığını ifade etti. 

"Temassız ve yüksek dezenfekte işlemlerine tutularak önemli miktarda yük taşınıyor"

Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’nin tüm önlemleri aldığını ve insan temassız olarak demir yolu üzerinden bölge ticaretinin devam ettirilmesinde önemli rol üstlendiğini belirterek, "Özellikle bu süreçte bölgedeki birçok ülke ticareti Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu hattı üzerinden yapmaya başladı. Şu anda da yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında temassız ve yüksek dezenfekte işlemlerine tutularak demir yolunda önemli miktarda yük taşınıyor." şeklinde konuştu. 

Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan ve Türkmenistan'a yüklerin Bakü Tiflis-Kars Demiryolu hattı üzerinden ulaştırıldığını kaydeden Karaismailoğlu,  Bakü-Tiflis-Kars (BTK) hattının açılışından beri en fazla yükü taşıyan en uzun trenin de Kars’tan yola çıktığını duyurdu. 

"Kardeş ülkelerimize Türk malı ürünlerle ihtiyaçlarını ulaştırmış olacağız"

Karaismailoğlu, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan ve Türkmenistan'a kadar gidecek yükleri taşıyan trenin 82 konteynerden meydana geldiğine dikkat çekerek, Adana, İzmir, Kocaeli, Mersin ve Kütahya’da üretilen ihraç malzemelerini taşıyan trenin 940 metre uzunluğunda olduğu ifade etti. 

Söz konusu treninin Bakü-Tiflis-Kars (BTK) hattında şu ana kadar işletilen en uzun tren olma özelliğini taşıdığını belirten Karaismailoğlu, "Kars’tan hareket ederek ilk durağı olan Gürcistan’a doğru hareket etti. Hat üzerindeki diğer ülkelerde de yüklerini bırakarak 9 gün sonunda Özbekistan’a ulaşacak. Bu 9 günlük süreç içerisinde tüm yükleri ulaştırmış olacak. Yeni tip korona virüs tedbirleri nedeniyle birçok ülke ihtiyaçlarını tedarik edemez oldu. Bu dev trenle, kardeş ülkelerimize Türk malı ürünlerle ihtiyaçlarını da ulaştırmış olacağız. Trende temizlik malzemelerinden otomotiv sanayi ürünlerine kadar birçok kalem malzeme bulunuyor. Tabi ki, tüm taşıma işlemleri tamamen insan temassız ve yoğun dezenfekte işlemlerine tabi tutularak yapılıyor." şeklinde konuştu.

"İran ile karşılıklı 100 bin ton taşıma yaptık"

Karaismailoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) pandemi ilanından sonra İran karayolu taşımacılığının durdurulduğunu hatırlatarak, "Koronavirüs gerekçesiyle, eşyaların ülke kara yolu geçişlerinde, sınırlama geldiği andan itibaren gerekli tedbirleri aldık. Bakü-Tiflis-Kars hattında seferlerin tekrar başlatıldığı 3 Mart’tan bugüne kadar İran ile karşılıklı yaklaşık 3 bin vagon ile 100 bin ton, Bakü-Tiflis-Kars hattından ise bin 350 vagon ile yaklaşık 55 bin ton taşıma yaptık." dedi. 

Yorumlar (0)