Emeklilerden zam talebi: Maaşlar bu seviyeye çıkmalı!

SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının bir hayli düşük olduğunu belirten Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Ergün, maaşların kaç liraya çıkarılması gerektiğinden söz etti. İşte detaylar...

EKONOMİ 19.06.2022, 17:20 Hakan Öksüz
Emeklilerden zam talebi: Maaşlar bu seviyeye çıkmalı!

Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon emeklinin, asgari ücretin altında maaş aldığını kaydeden Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, bu koşullarda hayatını sürdürmenin oldukça zor olduğunu söyledi. Aylık 2 bin 500 liralık maaş ile geçinmenin imkânsız olduğunu belirten Ergün, bir an önce zam yapılması gerektiğini aktardı.

"Asgari ücretliler geçinemiyor, emekliler nasıl geçinsin?"

En düşük emekli maaşının asgari ücret (4 bin 253 TL) seviyesine çıkarılması gerektiğini ifade eden Ergün, "Asgari ücretli çalışanlar bile geçinmekte zorlanıyor, geçinemiyor. Bu şartlarda emekliler, aylık 2 bin 500 lira ile nasıl geçinsin? 2002 yılında asgari ücret 184,25 liraydı. 2022'de ise 4 bin 253 lira oldu. Yani arada 23 katlık artış var. Bu yıllar arasında emekli maaşı ise sadece 10 kat arttı. Bu da emeklilerin alım gücünün muazzam derecede düştüğünü gösteriyor." ifadelerini kullandı.

"Memur ile memur emeklilerine yapılan zamdan memnunuz"

"Ek göstergede memur ile memur emeklileri için 600 puanlık artış yapıldı. Bundan memnunuz." diyen TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, "Böylece emekli maaşlarında yaklaşık 1350 liralık artış gerçekleşmiş olacak. Emekli ikramiyeleri de 40-50 bin lira arasında artacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Emekliler, milli gelir artışından pay almalı"

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının da bu şekilde artırılması gerektiğinden bahseden Ergün, "2000 yılından sonra emekli olanlara intibak verilmeli. Memur emeklilerine verilen maaş ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilen maaş arasındaki fark, her geçen yıl açılıyor. Maaşlara yalnızca enflasyon oranında artış yapmak olmaz. Emekliler, milli gelir artışından da pay almalı." dedi.

Yorumlar (0)