Ekonomik durgunluk finansal krizi getirir mi?

Dünya çapında varlığı tartışılır olan ekonomik durağanlığın finansal krize yol açıp açmayacağı sorusu pek çok iktisadi ve politik kurumun bir numaralı gündemi.

EKONOMİ 21.10.2019, 17:06 21.10.2019, 17:14
Ekonomik durgunluk finansal krizi getirir mi?

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekim ayında dünya ekonomisine bakış raporu yayımladı. Aynı zamanda, IMF'in yeni başkanı, Kristalina Georgieva'nın ilk konuşmasında, gündemde yeni bir ekonomik durağanlık var mı sorusunu büyük oranda yanıtladı. Georgieva'ya göre, şu an bir ekonomik durağanlık söz konusu, hatta çoktan başladı bile.

Bu sözler, tartışmayı, mevzubahis ekonomik durağanlığın finansal krize evrilip evrilmeyeceği sorusuna taşıdı. Hatta, oradan da, şu an var olan ekonomik idari kurumlarının ve politikalarının, dünya ekonomisinde ortaya çıkan bu yeni, kimi uzmanlara göre "acayip" olarak adlandırılan duruma uygun olmadığına dair endişelerin üzerine kaydı.

Eşzamanlı yavaşlama

Georgieva'ya göre,  dünya ekonomisinde eşzamanlı bir yavaşlama gözlemleniyor.

Financial Times'ın küresel ekonomi editörü Martin Wolf ise, bir araştırmasında bulunduğumuz dönemi için "eşzamanlı durağanlık" olarak adlandırıyor.

Durağanlık kavramı ne ifade ediyor?

Ekonomik durağanlık kavramı, gerekli kaynağı, tüketici ve yatırım talebini sunarak, dünya ekonomisinin geri kalan kısımlarını durgunluktan çıkaracak bir büyüme merkezinin yokluğunu, yavaşlama durumunun kronikleştiğini belirtiyor.

IMF raporu ne diyor?

IMF'nin bu ay Ekonomik Durum 2019 raporunu hazırladı. Bu rapora göre, dünya ekonomisinin büyüme hızı 2018 yılında yüzde 3,6 olarak kaydedilirken bu yıl yüzde 3 olarak kaydedildi.

Uzmanlar ne diyor?

Uzmanlara göre, bu büyüme oranı dünya ekonomisinin bir durağanlık sınırında olduğuna dikkat çekiyor. Bir yaklaşıma göre %3'lük büyüme oranı dünya ekonomisi için durağanlığa girme sınırı olarak belirtilirken, bir başka yaklaşıma göre ise %2,5 büyüme oranı dünya ekonomisi için durağanlığa girme sınırı olarak belirtiliyor.

Yorumlar (0)