Dünyadaki milyarderler 4.6 milyar insandan daha zengin!

Dünyanın milyarderleri 4.6 milyar insanınkinden daha fazla servete sahip. Ayrıca dünyanın en zengin yüzde 1'i de 6.9 milyar insanın servetinin iki katından daha fazlasını elinde bulunduruyor.

EKONOMİ 20.01.2020, 15:38 20.01.2020, 15:42
Dünyadaki milyarderler 4.6 milyar insandan daha zengin!

Bunlar, İsviçre'nin Davos-Klosters dağ beldesinde küresel seçkinlerin yarın yapacağı yıllık Dünya Ekonomik Forumu (WEF) öncesinde yayınlanan bir rapordan küresel eşitsizlikle ilgili en son rakamlar.

Dünyadaki 2 bin 153 milyarderin en azından bir kısmı bu hafta Dünya Ekonomik Forumu için ellerini ovuştururken, diğerleri de küresel elitin servet eşitsizliğinde suç ortaklığı mesajını iletmek için çalışıyor olacak.

Milyarderlerin sayısı iki katına çıktı

Uluslararası yardım örgütü Oxfam tarafından hazırlanan bir raporda, milyarderlerin sayısının son on yılda iki katına çıktığı belirtiliyor.

Raporda, dünyadaki milyarderlerin 4.6 milyar insanın servetinden daha fazla servete sahip olduğu vurgulanıyor. Öte yandan, dünyanın en zengin yüzde 1'i 6.9 milyar insanın servetinin iki katından daha fazlasını elinde bulunduruyor.

Davos'taki kritik zirvede yerini alacak Oxfam Hindistan CEO'su Amitabh Behar, "Arızalı ekonomilerimiz sıradan kadın ve erkeklerin hayatları pahasına milyarderlerin ceplerini dolduruyor. İnsanların milyarderlerin var olup olmadığını sorgulamaya başlamasına şaşmamalı." ifadelerini kullanıyor.

Oxfam Fransa'nın vergi adaletsizliği ve eşitsizlikler konusunda deneyimli ismi Pauline Leclere, eşitsizliğin kimsenin kaderi olmadığını söyleyerek, "eşitsizlik, tüm dünyadaki çatlakların, huzursuzluk ve sosyal çatışmaların kalbinde yer alıyor ve bunun artık herkes farkında, kimse aldanmıyor" şeklinde konuşuyor.

Kar amacı gütmeyen yardım kuruluşu Oxfam, 2014'ten bu yana eşitsizliği ele almak için Davos zirveleri öncesinde yıllık rapor yayınlıyor.

Cinsiyet ayrımı

Bu yıl Oxfam, cinsiyet ayrımını da inceleyerek dünya çapındaki erkeklerin "cinsiyetçi ve haksız bir ekonomik sistem" nedeniyle kadınlardan yüzde 50 daha fazla servete sahip olduğunu vurguladı.

Raporda, dünyanın en zengin 22 erkeğinin Afrika'daki tüm kadınlardan daha fazla servete sahip olduğu belirtildi.

Oxfam raporuna göre, kadınlar genellikle daha güvensiz ve ekonomik olarak daha az değerli sektörlerde çalışıyor.

Rapora göre, kadınlar karşılıksız (ücretsiz) çalışmaların yüzde 75'inden fazlasını yapıyorlar. Ayrıca, kreş ve ev işlerindeki "bakım işgücünün" de üçte ikisini oluşturuyorlar.

Oxfam, kadın ve kızların bugünün ekonomik sisteminden en az yararlananlar olduğunu vurguluyor.

Ülkeler içerisindeki eşitsizlik artmaya devam ediyor

Eşitsizliğin ekonomiler için kötü olduğu bilinse de, eşitsizlik aşırı şekillerde artmaya devam ediyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı geçen hafta Washington'daki bir konferansta, ülkeler arasındaki eşitsizliğin azalmasına rağmen, birçok yüksek gelirli ülkede eşitsizliğin arttığını söyledi.

Yorumlar (0)