Dövizde Yozgat, altında Karabük ilk sırada!

Vatandaşlar birikimlerini ya döviz ya da altın olarak saklamaya devam ediyor. Bankaların döviz mevduat hesaplarının toplam payı ise yüzde 55’e yaklaşmış durumda. Birikimini döviz mevduatında saklamayı en fazla tercih eden il Yozgat olurken, Karabük’te en fazla altın mevduatını tercih eden il olarak öne çıktı.

EKONOMİ 05.08.2022, 17:57
Dövizde Yozgat, altında Karabük ilk sırada!

Vatandaşların tasarruf tercihleri arsında döviz ile altın mevduatı daha fazla öne çıkıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan 6 aylık verilere göre, katılım bankalarındaki TL cinsi mevduatın payı yalnızca yüzde 19,7, olurken mevduat bankalarında da oran yüzde 23,7 düzeylerinde.

Döviz mevduatının ise toplam mevduat içerisindeki payı, mevduat bankalarında yüzde 36 oranına çıkıyor.

Döviz mevduatında yurtdışı ilk sırada

En yüksek döviz mevduatında yüzde 67’lik oranla yurtdışı ilk sırada yer alırken Yozgat, yüzde 59,5 ile ikinci sıraya adını yazdırdı. Yozgat’ı ise yüzde 58,1 ile Aksaray takip ederken yüzde 57,3 ile Nevşehir, yüzde 55,1 ile de Kırşehir listede üst sıralara adını yazdırdı.

Katılım bankalarındaki mevduatın %41’i döviz

Döviz mevduatı konusunda katılım bankaları mevduat bankalarının önüne geçmiş durumda. Katılım bankalarındaki mevduatın yüzde 41'i döviz olarak buluyor.

Katılımda 71,6’lık oranla en fazla döviz mevduatı olan il Tunceli olurken hemen onu yüzde 71,1 ile Hakkâri takip ediyor. Kilis'te yüzde 70,34 oranında olan döviz mevduatı Bingöl'de ise yüzde 67,7 oranında. Ardahan'da ise döviz mevduatı yüzde 67,1 dolaylarında.

Altın mevduatında oran %20

Mevduat ve katılım bankalarında ise altın mevduatının toplam mevduata olan oranı sadece yüzde 20 dolaylarında.

Mevduat bankalarındaki altın oranına sahip olan en yüksek iller ise sırasıyla şu şekilde: Karabük yüzde 43,22 ile birinci sırada, Gaziantep yüzde 35,18 ile ikinci sırada, Kastamonu yüzde 29,72 ile üçüncü sırada, Kocaeli yüzde 27,62 ile dördüncü sırada ve son olarak yüzde 26,39'la İstanbul beşinci sırada. Katılım bankalarındaki altın mevduatında ise Karabük yine ilk sırada yer alıyor.

Yorumlar (0)