Doğal gaz, anaokulu, sosyal yardım… Destek ödemeleri ne zaman?

Sosyal desteklerde içeriğin genişlediği, ödeme oranlarının yükseldiği ve farklı sosyal yardım çalışmalarının uygulamaya alındığı süreç hızla devam ediyor. Konu ile ilgili bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal desteklerin detaylarını anlattı.

EKONOMİ 13.10.2022, 14:14
Doğal gaz, anaokulu, sosyal yardım… Destek ödemeleri ne zaman?

Bir televizyon programına katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, burada sosyal yardımlar ile ilgili akıllarda bulunan soruları cevapladı.

Türkiye Aile Destek Programı neleri kapsıyor?

Türkiye Aile Destek Programı kapsamında değişikliler yapıldığını ifade eden Yanık, ''Biz sosyal yardımların, yalnızca yoksullukla verilmemesi gerektiği düşüncesindeyiz. Aile Destek Programı'mızın bu çerçevede, yalnızca kanunda belirtilen kişilere değil, genişletilerek sürdürülmesini planlıyoruz. Bu konuda kapsamı genişleteceğiz. Normal koşullarda bordrolu olarak çalışanlara destek verilmesi mümkün olmuyordu. Artık yetim, dul ve emeklileri bu kapsam içerisine dahil ettik. Bundan dolayı kapsam noktasında miktarlar da fazlasıyla genişletildi. Öte yandan fatura ödeme yardımları da veriyoruz.” dedi.

Türkiye Aile Destek Programı süreli mi süresiz mi?

Türkiye Aile Destek Programı’nda ödemelerin süreli veya süresiz olduğunun merak edildiğine değinen Yanık, ''Bu yardımların belirli bir kısmı süresiz bazıları ise sürelidir. Türkiye Aile Destek Programı ise birer senelik dönemler kapsamında uygulamaya alınan bir programdır. Bir senenin sonuna ulaşıldığında duruma yeniden bakıyor ve kaldığımız yerden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aylık olarak 850 ila bin 205 lira aralığında destek sağlıyoruz.'' şeklinde konuştu.

Öte yandan Yanık, ekim ayı ödemelerinin başladığını dile getirerek, “Bu hafta itibariyle hesaplara geçiş yapacak.” dedi.

Anaokulu destek ödemeleri başladı mı?

Çocuklar hususunda bir destek çalışması yapıldığını aktaran Yanık, “Bu hususta anaokulu çağında olan çocuklara öncelik veriyoruz. İlk ödemeyi ise bu hafta gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızın yalnızca çocuklarını okula kaydettirmeli başvuru için yeterli olacaktır. Biz çocuklarımız adına ödemelerin hepsini Milli Eğitim Bakanlığı'na göndereceğiz'' şeklinde ifade etti.

Doğal gaz Tüketim Desteği yararlanma koşulları nelerdir?

Doğal gaz Tüketim Desteğinde de şartların genişletildiğini aktaran Yanık, ''İlk olarak bir ısı haritası geliştirdik. Bu çalışma üzerinden 950-2 bin 500 lira aralığında kademeler şeklinde ödeme sağlıyoruz. 5 Eylül günü başvurularımız başladı. Normal koşullarda bu yardımı almak için bazı şartlar bulunuyordu. Biz bu şartları genişlettik, bundan sonra kiracılar bu destekten yararlanabilecek. Kişilerin bu konuda faturayı PTT'ye götürmesi ödeme için yeterli gelecektir. Bu çerçevede sayı tamamlandıktan sonra ödemeler ekim-kasım aralığında yapılacak.'' dedi.

Öğrencilere Ulaşım Desteği nedir?

Üniversite öğrencilerine senede 2 defa ulaşım desteği verileceğini ifade eden Yanık şu şekilde konuştu, ''Sosyal yardım verilen ailelerin evlatlarının, 25 yaş altı ve lisans okuyan öğrencileri için gidiş-dönüş biletlerini biz ödeyeceğiz. Bu ödeme ise senede iki defa yapılacak. Her bir öğrenciye takribi 2 bin lira kadar yardım verilecek. Ödemeler, vakıflarımız üzerinden öğrencilerimizin IBAN'larına gönderilecek.''

Yorumlar (0)