Bilgin'den 'EYT' ve 'sözleşmelilere kadro' açıklaması

Vedat Bilgin, EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) düzenlemesinin önümüzdeki ay TBMM'ye sunulacağını açıkladı. Bilgin, sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesine ilişkin düzenlemeye dair ise "Bu düzenleme TBMM'ye intikal etti. Bundan sonra Meclis'teki süreci işleyecek." dedi.

EKONOMİ 30.12.2022, 00:00 30.12.2022, 00:05
Bilgin'den 'EYT' ve 'sözleşmelilere kadro' açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları cevapladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT düzenlemesi ve bu çerçevede herhangi bir yaş sınırının olmayacağına yönelik açıklamalarını hatırlatan Bilgin, bunun uzun süreli ve geniş kapsamlı bir faaliyetin neticesi olduğuna işaret etti.

Bilgin, bundan böyle EYT sürecinin ne şekilde işleyeceği, yasal düzenlemenin ne zaman TBMM'ye sunulacağına dair soruya karşılık, hazırlıkların bitme noktasında olduğunu, dosyaları birleştirme ve dijital ortamda değerlendirme sürecinin akabinde düzenlemenin TBMM gündemine geleceğini söyledi.

Bilgin, yasalaşma sürecinin TBMM'de ilerleyeceğini vurgulayarak "Önümüzdeki ay TBMM'ye takdim edeceğiz." şeklinde konuştu.



"Bu, ülkemizin büyümesiyle oldu"

EYT'nin 23 senelik bir sorun olduğunu, sürecin 8 Eylül 1999'dan evvel çalışmaya başlayanları kapsadığını kaydeden Bilgin, EYT düzenlemesinin bugün yapılabilmesinin sebeplerine dair şu değerlendirmeleri yaptı:

"Ülkemiz, tüm ekonomik sorunlara karşın büyümesini devam ettiren, tarihinde ilk kez 31,5 milyon istihdama ulaşan bir ülke. Bu, ülkemizin büyümesiyle oldu. Önümüzdeki aylarda duyurulacak, ülkemiz 2022'yi yüzde 5'i aşkın büyümeyle kapatacak. Diğer ülkeler adeta dökülüyor. Ülkemiz bunu başarıyla gerçekleştirdiği için bu problemi çözecek duruma gelmiştir. An itibarıyla EYT'lilerin yaş ortalaması 49,9. Artık daha genç yaşlarda hiç kimseyi emekli etmiyoruz. Zaten hemen emekli olmak isteyenlerin ağırlıklı ortalaması 50'nin üzerinde."



"Geçen hafta karar verilmişti"

Bakan Bilgin, EYT'de yaş sınırının uygulanmayacağı kararının nasıl verildiğine dair soruya, "Sayın Cumhurbaşkanımıza bir evvelki toplantıda düzenlemeyi iki ayrı alternatife indirerek sundum. Geçtiğimiz hafta da kararı zaten verilmişti, son bir değerlendirme yaptık. Son defa değerlendirildi ve Sayın Cumhurbaşkanımız düzenlemeyi kamuoyuna açıkladı." cevabını verdi.



"Başvurular e-Devlet sistemi üzerinden alınacak"

EYT düzenlemesinin duyurulmasının akabinde yurttaşların SGK önünde kuyruklar oluşturduğu hatırlatılan Bilgin, şöyle konuştu:

"EYT'ye ilişkin an itibarıyla yasalaşma süreci yapılmadığı için başvurular geçersiz. Yasal süreç tamamlandıktan sonra bunu da e-Devlet sistemi üzerinden kolay bir şekilde yapabilecekler. Bunun için de gereken hazırlıklar yapılmaktadır."



"Süreç TBMM'de işleyecek"

Bilgin, sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesine ilişkin düzenlemeye dair "Bu düzenleme TBMM'ye intikal etti. Bundan sonra Meclis'teki süreci işleyecek. Düzenlemeyle birlikte 500 bini aşkın sözleşmeli personel kadroya geçirilecek." dedi. 



Taşerondan kadroya geçiş yapanlar

Bakan Bilgin, 696 sayılı KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile taşerondan kadroya geçiş yapan işçilerin mecburen emekli olmalarını kapsayan düzenlemenin revize edilmesi hususunun sorulması üzerine, "Bu durum ortadan kalkacak. Onlar da diğer tüm işçiler gibi rahatlıkla çalışacaklar ve emekli olabilecekler. Bu da çok ciddi bir problemdi." diye konuştu.



İşverene kıdem tazminatı desteği

Bilgin, EYT'lilerin kıdem tazminatı konusunda işverenlere nasıl destek verileceğine dair soruya, "KGF'den (Kredi Garanti Fonu) sağlanacak olan desteğin direkt olarak işçiye verilmesini tavsiye ettik. Başka bir şekilde de kullanılabilir, işçiye yansımaz kuşkusuyla bunun direkt olarak işçiye verilmesini istiyoruz." yanıtını verdi.



Emekli çalışanlar için prim desteği

Bakan Bilgin, emekli çalışanların primlerinin ödemelerinin çok maliyetli olmasından kaynaklanarak, EYT'lilerin kayıtsız çalıştırılmasının önüne ne şekilde geçileceği sorusuna, "Bu hususta özel bir düzenleme yaptık. Bahse konu işçilere özel olarak beş puan prim indirimi yapacağız." cevabını verdi. 



"EYT'nin maliyeti 100 milyar liradan fazla"

Bilgin, EYT faaliyetlerinin mali yükünün ne büyüklükte olduğuna ilişkin soruya verdiği yanıtında, "100 milyar liranın üzerinde olduğunu söyleyebilirim. Fakat bizim bütçe olanaklarımızın içinde karşılanabilecek bir meblağ. Ülkemizin artan milli geliri içinde karşılanabilecek bir maliyet." dedi. 



Memur zammı

Bakan Bilgin, memurlara ve memur emeklilerine yönelik ilave zam taleplerine karşı ne tür bir planlamalarının olduğu hakkında soru sorulması üzerine, "Enflasyon oranı açıklandıktan sonra belli olacak. bizim prensibimiz gayet açık. Hiç kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğiz." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)