Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? 2023 kıdem tazminatı hesaplama

2023 asgari ücret zammının ardından EYT düzenlemesi hakkındaki detaylar da belli oldu. Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? sorusunun yanıtı aranmaya başlandı. Peki kıdem tazminatı almak için gerekli şartlar nelerdir? İşte kıdem tazminatı hesaplama konusuyla ilgili merak edilenlere dair yanıtlar...

EMEK-SENDİKA 29.12.2022, 12:50 29.12.2022, 17:57 Hakan Öksüz
Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? 2023 kıdem tazminatı hesaplama

Asgari ücret zammı ile EYT kararı sonrası kıdem tazminatının ne kadar olduğu merak edilmeye başlandı. Kıdem tazminatı nedir? sorusuna yanıt arayan vatandaşlar, siteleri gezmeye başladı. Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? sorusunun cevabı da merak ediliyor. Bu hesaplamadan önce kıdem tazminatını almak için oluşması gereken şartlardan bahsedelim.

Kıdem tazminatı almak için gerekli şartlar

Kıdem tazminatı, bir şirkette görev yapan işçinin, çalıştığı her bir yıl için aldığı toplu tazminata verilen isimdir. Kıdem tazminatı alabilmek için bazı koşulların oluşması gerekiyor. Gelin, hangi durumlarda kıdem tazminatı alınır? sorusunun yanıtını verelim. 

Kıdem tazminatı almak için gerekli şartlar sağlanmalıdır. İşçi, kıdem tazminatına hak kazanabilmek için bir iş yerinde en az 1 yıl çalışmak zorunda. Kendi isteği ile işte ayrılan bir çalışan, kıdem tazminatı alamıyor. Kıdem tazminatı alabilmek için, çalışanın işten çıkarılması gerekiyor. Bunun bazı istisnaları var. Erkekler için askerlik, kadınlar için de evlilik gibi hallerde işten çıkarken kıdem tazminatı alınabiliyor. Bunların dışında emekli olmak da kıdem tazminatı alma hakkı doğuruyor.

Kıdem tazminatı hesaplama

En çok kafa karışıklığı yaşanan konuların başında kıdem tazminatı hesaplama geliyor. Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? sorusunun yanıtı aranıyor. Yeni asgari ücret zammıyla birlikte kıdem tazminatı tavanı 10 bin 8 lira oldu. Bir iş yerinde 5 yıl boyunca çalışan asgari ücretlinin kıdem tazminatı ise 2023 itibarıyla 50 bin 40 lira olacak. Kıdem tazminatının tavan tutarı, asgari ücrete göre belirlenmiyor. Kıdem tazminatı tavanı şu anda 15 bin 371 lira. 2023 yılında uygulanacak rakam, ocak ayında netleşecek.

Kıdem tazminatı almaya hak kazanan bir işçi, çalışılan her 1 yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı alabiliyor. Yan kıdem tazminatı hesaplanırken işçinin aldığı net ücret değil, brüt ücret hesaplanıyor. Bir yıldan artan diğer süreler de hesaplanıyor ve tazminata ekleniyor. Kıdem tazminatı tutarı, iş sözleşmesinin feshedildiği tarihte geçerli olan kıdem tazminatı tavanına göre hesaplanıyor.

Yorumlar (0)