Erdoğan EYT düzenlemesini açıkladı

Erdoğan, "Emeklilik hakkının kullanılabilmesi konusunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak." dedi.

EKONOMİ 28.12.2022, 20:30 29.12.2022, 00:10
Erdoğan EYT düzenlemesini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde EYT (emeklilikte yaşana takılanlar) düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu.


"Devlet için çok büyük bir fedakarlık"

Erdoğan, şu ifadelere yer verdi:

"EYT düzenlemesi kapsamlı ve uzun bir çalışmanın akabinde son halini almıştır. Devlet için çok büyük bir fedakarlık manasına gelen bu düzenlemeyle birlikte artık sistemi her çeşit tartışmadan arındıracağız ve yerli yerine oturtacağız.



"Yaş sınırı uygulanmayacak"

Ülkemizde emekli olabilmek için üç şart var; yaşı, sigortalılık süresini, prim ödeme gün sayısını tamamlamak gerekiyor. Gerçekleştirdiğimiz düzenleme, koşullardan ilk ikisini tamamlamış olup da yalnızca yaş nedeniyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. 

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olanların emeklilik hakkını kullanılabilmesi konusunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Düzenleme ile birlikte yaklaşık olarak 2 milyon 250 bin yurttaşımız emekli olma hakkına kavuşmuş oldu. Yaş koşulu olmadan emekliliğe olanak sağlayan düzenleme, eski sistemdeki Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SSK ayrımı olmaksızın halihazırdaki yapıda bulunan herkes için geçerlidir. 



"Sosyal sigorta prim teşviki sistemini getiriyoruz"

Hak sahibi olanların bir bölümünün, borçlanma ve hizmet birleştirme işlemlerine halihazırda başlandı. Diğer hak sahiplerinin işlemleri de en kısa zamanda tamamlanacak. 

Taşerondan kadroya geçirilenlerden hemen emekli olmak isteyenler için farklı bir geçiş düzenlemesi hazırlığındayız.

Emekli olanlardan en azından bir bölümünün çalışmayı sürdüreceklerini biliyoruz. Emeklilikten sonra sosyal güvenlik destek primlerini ödeyerek çalışmayı sürdürecek yurttaşlarımız için sosyal sigorta prim teşviki sistemini getiriyoruz. Hedefimiz, emeklilik sonrasında çalışan yurttaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürebilmelerini sağlamaktır.

İşverenlerimizin kıdem tazminatı ödemekte zorluk çekmemeleri adına Hazine ve Maliye Bakanlığının KGF (Kredi Garanti Fonu) destekli bir kredi paketi devreye giriyor."

Yorumlar (0)