Balıkçılar, palamutta 50 yılın rekorunu bekliyor

Denizlerde av sezonunun başlamasına az bir süre kala onarımını tamamladıkları teknelerini tekrar suyla buluşturan balıkçılar, palamut ve hamside bolluk bekliyor.

EKONOMİ 29.08.2022, 13:09 29.08.2022, 18:00
Balıkçılar, palamutta 50 yılın rekorunu bekliyor

Av yasağının biteceği tarih olan 1 Eylül'ü bekleyen Çanakkale, Yalova ve Balıkesirli balıkçılar, teknelerinin eksikliklerini tamamlayarak ağlarını tamir ediyor.

Onarımın ardından teknelerini tekrar suya taşıyan balıkçılar, bu sezon Karadeniz'de palamuttan Marmara Denizi'nde hamsiden bol av beklentisiyle son hazırlıklarını gerçekleştiriyor. 

Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Işık, 2022-2023 av sezonuna az bir süre kala balıkçının her zamanki gibi denizden beklentisinin çok yüksek olduğunu ifade etti.

Motorin fiyatları çok yüksek

Işık, bol av bekledikleri balık çeşitleri hakkında şunları söyledi:

"Karadeniz'deki palamudun yüzde 10'u Marmara'dan Ege Denizi'ne gitti. Yaz aylarında avcılık yapanlarda sardalya beklentisi azdı. Hava koşulları da sardalya avlanmasına izin vermedi."

Motorin fiyatlarındaki artış sebebiyle balıkçıların sıkıntı yaşadığını söyleyen Işık, hem bu konuda hem de en çok 24 metre derinliğe kadar avlanılabilmesi uygulamasının esnetilmesi adına destek beklediklerini söyledi.

Işık, geçiş dönemlerinde lüfer, palamut gibi balıkları yakalayıp tüketicilere sunmak istediklerini belirterek, "Sezondan umutluyuz. Ayrıca balıkçılarımız da umutlu. Bol bereketli ve kazasız belasız bir sezon diliyorum." şeklinde konuştu.

DEM-BİR Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, denize çıkış için teknelerin kontrollerini ve vizelerini yaptırdıklarını söyledi.

59 yıllık rekor kırılabilir

Biga ilçesi Kemer köyünde gerçekleşecek törenle "Vira Bismillah" diyerek denize açılacaklarını söyleyen Karabiber, iki sene önce müsilaj sebebiyle kötü bir sezon geçirdiklerini söyledi.

Karabiber, şunları aktardı:

"2021-2022 sezonu daha kötü geçti. Nedeni de müsilaj sebebiyle balığın normal döngüsünü tamamlayamamış olmasıydı fakat bu yılki verilere bakıldığında, öngörülerimiz Karadeniz'de oldukça yoğun bir palamut olduğu yönünde. Denizlerimizde son 50 senenin en iyi palamut popülasyonunu göreceğiz."

Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Karataş, balıkçılar olarak Karadeniz odaklı çalışmalar yaptıklarını aktardı.

Karataş, Yalovalı balıkçıların büyük bir bölümünün palamut için Karadeniz'e gideceğini söyleyerek, "Denizlerde gelişmeler mevcut. Yalova’da, hiç görmediğimiz balıkları görüyoruz. Mesela senelerdir mercan yavrularını görmüyorduk. Bu yaz döneminde, çok sayıda mercan yavrusu oldu. Balık çeşitlerinde gelişmeler mevcut. İnşallah biraz daha da ileriye gidecek." sözlerini kullandı.

Kooperatif üyesi balıkçı Bülent Arı, özellikle palamut, lüfer ve çinekop gibi çeşitlerde bol av beklediklerini, maliyetlerin uygun olması halinde tüketicilere ucuz fiyattan balık yedirmek istediklerini söyledi.

Yorumlar (0)