Bakandan ABD'ye indirim açıklaması!

Türkiye, ABD menşeli 22 üründe gümrük vergisini yarıya indirme kararı aldı. Geçen hafta ABD tarafından Türk çeliği ve alüminyum ürünlerine uygulanan yüzde 50 ve yüzde 20 ek verginin yarıya indirilmesinden sonra alınan karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EKONOMİ 22.05.2019, 11:03 22.05.2019, 12:00
Bakandan ABD'ye indirim açıklaması!

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 11 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe giren bazı ABD mallarının ithalatına ilişkin ek vergilerde değişiklik yapıldı. ABD menşeli 22 üründe gümrük vergisi, Türkiye tarafından yarıya indirildi.

Geçen hafta ABD, Türkiye’den yaptığı çelik ithalatına uyguladığı yüzde 50 oranındaki gümrük vergisini yüzde 25’e indirdiğini duyurmuştu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Twitter hesabı üzerinden vergi indirimi ile ilgili şu paylaşımda bulundu:

Bilindiği üzere 17 Mayıs tarihinde ABD, Türkiye’den ithal edilen çelik ürünlerinde uyguladığı ilave vergileri yüzde 50’den yüzde 25’e düşürmüştür. Türkiye bu kararın ardından mütekabiliyet gereği ABD menşeli 22 ithal ürüne uyguladığı ek mali yükümlülükleri yarı yarıya düşürmüştür. Bu karar ile ABD ürünlerine uygulanan 521,2 milyon dolar tutarında ilave vergi 260,6 milyon dolara inecektir. ABD ile ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve hükümetlerimiz tarafından ortaya konulan 75 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz."

İthalatında ek mali yükümlülük tahsil edilen ABD menşeli ürünlerde uygulanacak yeni oranlar nasıl?

NE OLMUŞTU?

23 Mart 2018 tarihinde ABD, Türkiye de dahil olmak üzere bazı ülkelere çelikte 25, alüminyuma yüzde 10 ilave gümrük vergisi uygulamaya başlamıştı.

Daha sonra, Türkiye’de terör örgütleri ile bağlantılı olduğu iddiası tutuklanan ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılması amacıyla baskı yapmak için alüminyum ithalatına uygulanan vergiyi yüzde 20’ye yükseltirken, çelik ithalatına uygulanan vergiyi de yüzde 50’ye yükseltmişti. Türkiye de misilleme yaparak ABD mallarına gümrük vergilerini artırmıştı.

ABD, ek vergileri yarıya indirince Türkiye’den de aynı yönde bir hamle geldi.

Yorumlar (0)