AP seçimleri başlıyor

23-26 Mayıs tarihleri arasında Avrupa Birliği ülkelerinde gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu seçimleri, Hollanda ve İngiltere’de vatandaşların yarın sandık başına gitmesiyle başlayacak.

DÜNYA 22.05.2019, 11:48 22.05.2019, 12:00
AP seçimleri başlıyor

Heyecanla beklenen Avrupa Parlamentosu seçimleri, 23-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Perşembe günü Hollanda ve İngiltere’de, cuma günü Çek Cumhuriyeti ve İrlanda’da, cumartesi günü ise Slovakya, Malta ve Letonya’da vatandaşlar sandık başına gidecek. Diğer 21 Avrupa Birliği üyesinde ise seçimler pazar günü yapılacak.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yaklaşık 400 milyon kişi oy kullanma hakkına sahip. Hindistan’dan sonra en büyük demokratik seçimler olarak adlandırılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarının Pazar akşamı yerel saatle 22.00’dan sonra açıklanmaya başlayacağı tahmin ediliyor. Yeni parlamento üyelerinin 2 Temmuz’da göreve başlamaları bekleniyor.

Malta ve Avrupa’da 16 yaşını dolduran vatandaşlar seçime katılabiliyor. Diğer ülkelerde ise katılım yaşı 18.

AP seçimleri, 5 yılda bir gerçekleşen ve düşük katılım gösterilmesiyle bilinen seçimlerdir ancak bu sene aşırı sağın yükselişe geçmesiyle seçimlerin ‘AB projesinin’ bir referandumu havasına bürünmesi ve bu nedenle seçimlere daha yüksek katılım sağlanması bekleniyor.

PARLAMENTODAKİ MİLLETVEKİLLERİ BELİRLENECEK

Birliğin yasama organı olarak Avrupa Parlamentosu, AB Konseyi ile birlikte yasalar kabul ediyor ve birliği bütçesini onaylıyor. AP seçimleri, ilk kez 1979’da düzenlendi. Bu seçimlerle AB ülkelerinin vatandaşları, parlamentodaki milletvekillerini belirliyor.  Milletvekilleri ya siyasi partiyle bağlantılı olarak ya da tek başına seçimlere katılım gösterebiliyor.

Milletvekilleri, oylarını aldıkları vatandaşları karar alma mekanizmalarında temsil ederken, aynı zamanda ulusal çıkarları da gözetiyor. Milletvekilleri, bu seçimlerde 751 sandalye için yarışıyor. Üye ülkenin nüfusuna göre parlamentodaki sandalye dağılımı belirleniyor. Böylece, Malta gibi nüfusu az olan ülkelere 6 sandalye verilirken, AB’nin nüfusu en fazla olan ülkesi Almanya’ya 96 sandalye veriliyor.

AB KOMİSYONU BAŞKANI SEÇİLECEK

Avrupa Parlamentosu seçimleri, AB Komisyonu Başkanına karar verilmesi bakımından da önem taşıyor. Siyasi grupların AP seçimlerindeki başarıları göz önüne alınarak, yeni bir AB Komisyonu Başkanı atanması gerekiyor.

2014 yılında ilk kez parlamentoda en çok oyu olan siyasi grubun gösterdiği aday, AB Komisyonu Başkanı olarak seçildi. Bu sistemin bu sene uygulanıp uygulanmayacağına dair bir bilgi henüz mevcut değil.

Bu yıl, 8 siyasi grup AP seçimlerine katılıyor. Bazı siyasi gruplar, AB Komisyonu Başkanlığı için liste başı adayları ile yoğun bir kampanya yürütmeye devam ediyor. Avrupa Halk Partisi (EPP)’nin liste başı adayı Manfred Weber, Sosyal Demokratların (S&D) Frans Timmermans, Avrupa Muhafazakârları ve Reformistleri (ECR) grubunun ise Jan Zahradil olarak belirlendi.

Avrupa için Liberal ve Demokrat İttifakının (ALDE) 7 adayından 2’si olan Margrethe Vestager ve Guy Verhofstadt dikkat çeken isimler arasında bulunuyor.

Yorumlar (0)